JETA E VËRTETË – FETVA DHE STUDIME ISLAME

“Jeta e kësaj bote, nuk është gjë tjetër, veçse argëtim dhe lojë. Ndërsa jeta e botës tjetër, pikërisht ajo është Jeta e Vërtetë. Veç sikur ta dinin!” (Kuran, El-Ankebut: 64)

HAXHI-SIGURIA E RRUGËS-MAHREMI-IDDETI

Numri i fetvasë: 434 HAXHI-SIGURIA E RRUGËS-MAHREMI-IDDETI

Kategoria: KUSHTI I MUNDËSISË-HAXHI E UMRA

157 shfletues/klikues HAXHI-SIGURIA E RRUGËS-MAHREMI-IDDETI


Pyetje: HAXHI-SIGURIA E RRUGËS-MAHREMI-IDDETI


Cili është kuptimi i sigurisë së rrugës, shoqërimit të gruas prej një mahremi (burrit / të ndaluari për martesë) dhe mosqenies së saj në iddet (kohëpritjen para rikurorëzimit); në kuadrin e përmbushjes së aftësisë (mundësisë) si kusht i obligimit të haxhit?


 Përgjigjja: HAXHI-SIGURIA E RRUGËS-MAHREMI-IDDETI


Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut!Lexoni më tepër

Në kuadrin e kushtit të aftësisë (mundësisë) si kusht që ka të bëjë veçmas me obligimin e haxhit, juristët muslimanë kanë trajtuar çështjen e sigurisë së rrugës, shoqërimit të gruas prej një mahremi (burri / të ndaluari për martesë) dhe mosqenies së saj në iddet (kohëpritjen para rikurorëzimit), si vijon2:Lexoni më tepër

Shqyrtimi i parë: Kushtëzimi i sigurisë së rrugës
Parashtresa e parë: Çfarë synohet me “siguria e rrugës”
Ajo që nënkuptohet me sigurinë e rrugës është që rruga (për kryerjen e haxhit) e përshkruar nga personi të jetë kryesisht (sipas mendimit më të fuqishëm) e sigurt; pra që ky person të ketë siguri për veten dhe pronën e tij që nga koha kur del për haxh e deri sa të kthehet në vendin e tij, sepse aftësia (mundësia si kusht i kryerjes së haxhit) nuk qëndron pa këtë kriter (sigurinë e rrugës).

arabishtالبابُ الثَّاني: شُروطُ الحَجِّ
الفصل الثَّالِث: شَرْطُ وجوبٍ فقط (الاستطاعَةُ)
المبحَثُ السَّابِعُ: اشتراطُ أَمْنِ الطَّريقِ لتحقيقِ الاستطاعَةِ
المَطْلَبُ الأوَّلُ: المرادُ بأَمْنِ الطَّريقِ
المقصودُ بأمْنِ الطَّريقِ أن يكون الغالِبُ في طريقِه السَّلامَةَ؛ آمنًا على نفسِه ومالِه، من وَقْتِ خروجِ النَّاسِ للحَجِّ، إلى رُجوعِه إلى بَلَدِه؛ لأنَّ الاستطاعَةَ لا تَثْبُت دونَه

Parashtresa e dytë: A është siguria e rrugës kusht për obligimin e haxhit?
Nëse personi i plotëson kushtet e haxhit por rruga (që i duhet të bëjë për kryerjen e haxhit) nuk është e sigurtë, në këtë rast nuk i bëhet detyrim kryerja e haxhit. Të këtij mendimi janë të katër medh’hebet (fakultetet / shkollat kryesore) juridike islame: medh’hebi (fakulteti juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالمَطْلَب الثَّاني: هل يُشتَرَطُ أمْنُ الطريقِ لوُجوبِ الحَجِّ
مَنِ استوفى شروطَ الحَجِّ ولم يأمَنِ الطَّريقَ؛ فإنَّه لا يجب عليه الحَجُّ، وهذا باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَةِ: الحَنَفِيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة
الأدلَّة مِنَ الكِتابِ:
قال اللهُ تعالى: وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا [آل عمران: 97]
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ الوصولَ إلى البيتِ بدونِه لا يُتَصَوَّر إلَّا بمشَقَّةٍ عظيمةٍ، فصار من جملةِ الاستطاعَةِ
لقَوْلِه تعالى: لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا.

Shqyrtimi i dytë: Kushtëzimi i shoqërimit të gruas prej mashkullit mahrem (burrit / të ndaluarit përjetësisht për martesë)
Parashtresa e parë: Çfarë synohet me “mahrem”4
Mahrem i një gruaje është burri (bashkëshorti) i saj ose dikush që i ndalohet përjetësisht për martesë, për shkak të lidhjes farefisnore (gjakut), mëkimit (gjidhënies) ose krushqisë, dhe ky person (mahrem) duhet të jetë musliman, i rritur (të ketë arritur pubertetin), i arsyeshëm (jo i çmendur), i besueshëm dhe i sigurtë; pasi qëllimi i mahremit është që ta mbrojë gruan (që ka në kujdestari) dhe të kujdeset sa më mirë për anën financiare (ekonomike) dhe për †çështjet e tjera të saj.

arabisht
المَبْحَثُ الثَّامِنُ: اشتراطُ المَحْرَمِ
المَطْلَب الأوَّلُ: المُرادُ بالمَحْرَمِ
مَحْرَمُ المرأةِ هو زَوْجُها أو من يَحْرُم عليها بالتَّأبيدِ؛ بسبب قرابةٍ، أو رَضاعٍ، أو صهْرِيَّة، ويكون مُسْلِمًا بالغًا عاقلًا ثِقَةً مأمونًا؛ فإنَّ المقصودَ من الْمَحْرَم حمايةُ المرأةِ وصيانَتُها والقيامُ بِشَأْنِها
.

Parashtresa e dytë: Kushtëzimi i mahremit për haxhin e obliguar
Për të qenë i detyrueshëm haxhi për gruan, kushtëzohet që ajo të shoqërohet (gjatë haxhit) me mahrem. Të këtij mendimi janë medh’hebi (fakulteti juridik) hanefi dhe ky mendim përbën përzgjedhjen e Ibn Bazit dhe Ibn Uthejminit.

arabishtالمَطْلَب الثَّاني:اشتراطُ المَحْرَمِ في حَجِّ الفريضَةِ:
يُشْتَرَطُ لوجوبِ أداءِ الفريضَةِ للمرأةِ رُفْقَةُ الْمَحْرَمِ، وهذا مذهَبُ الحَنَفيَّة، والحَنابِلَة، واختارَه ابنُ باز، وابنُ عُثيمين، وبه صدرَتْ فتوى اللَّجْنَةِ الدَّائِمَةِ
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عَنِ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما: أنَّ رَسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم قال: ((لا يحِلُّ لامرأةٍ تؤمِنُ باللهِ واليومِ الآخَرِ، تُسافِرُ مَسيرَةَ ثَلاثِ ليالٍ، إلَّا ومعها ذو مَحْرَمٍ ))
2- عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: سمعْتُ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم يخطُبُ، يقول: ((لا يَخْلُوَنَّ رجلٌ بامرأةٍ إلَّا ومعها ذو مَحْرَمٍ، ولا تسافِرِ المرأةُ إلَّا مع ذي مَحْرَمٍ، فقام رجلٌ، فقال: يا رَسولَ اللهِ، إنَّ امرَأتي خرجت حاجَّةً، وإنِّي اكْتُتِبْتُ في غزوةِ كذا وكذا، قال: انطَلِقْ فحُجَّ مع امرأَتِك ))
ثانيًا:أنَّ المرأةَ يُخافُ عليها من السَّفَرِ وَحْدَها الفِتْنَةُ.

Parashtresa e tretë: Kushtëzimi i lejes së burrit (bashkëshortit) për haxhin vullnetar
Gruaja nuk mund të hyjë vullnetarisht në ihram (qëllimin për nisjen e ritualit), përveçse me lejen e burrit të saj. Të këtij mendimi janë të katër medh’hebet (fakultetet / shkollat kryesore) juridike islame: medh’hebi (fakulteti juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabisht
المطلب الثالث: اشتراط إذن الزوج في حج النفل
ليس للمرأة الإحرام نفلًا إلا بإذن زوجها، وهذا باتفاق المذاهب الفقهية الأربعة الحنفية، والمالكية، والشافعية، والحنابلة
وذلك للآتي:
أولًا: لأنَّه تطَوُّعٌ يُفَوِّتُ حَقَّ زَوْجِها فكان لابد من اسئذانه.
ثانيًا: أنَّ طاعَةَ الزَّوجِ فَرْضٌ عليها فيما لا معصيَةَ لله تعالى فيه, وليس في تَرْكِ حَجِّ التطَوُّعِ معصيةٌ
.

Parashtresa e katërt: Dispozita për bashkëshortin që e ndalon gruan e tij nga kryerja e haxhit të obligueshëm nëse ajo gjen mahrem
Burri nuk ka të drejtë ta pengojë gruan e tij nga kryerja e haxhit të detyrueshëm nëse ajo i plotëson kushtet e haxhit dhe gjen mahrem. Ky është mendimi i shumicës së juristëve muslimanë: medh’hebit (fakulteti juridik) hanefi, maliki, hanbeli dhe një prej mendimeve të medh’hebit shafi’i.

arabisht
المَطْلَب الرَّابِع: حُكْمُ مَنْعِ الزَّوجِ امرأتَه مِن حَجِّ الفريضَةِ إذا وَجَدَتْ مَحْرَمًا
ليس للزَّوجِ مَنْعُ امرأَتِه مِن حَجِّ الفَرْضِ إذا استكمَلَتْ شُروطَ الحَجِّ، ووجدت مَحْرَمًا، وهذا مَذْهَبُ الجُمْهورِ: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والحَنابِلَة، وقولٌ للشافِعِيَّةِ، وهو قولُ أكثَرِ أَهْلِ العِلْم
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
عن عليٍّ رَضِيَ اللهُ عنه، عَنِ النَّبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم، قال: ((لا طاعَةَ في معصِيَةِ اللهِ، إنَّما الطَّاعَةُ في المعروفِ ))
ثانيًا: أنَّ حَقَّ الزَّوجِ لا يُقَدَّمُ على فرائِضِ العَينِ؛ كالصَّلاةِ المفروضَةِ، وصَوْمِ رمضانَ، فليس للزَّوجِ مَنْعُ زوجَتِه منه؛ لأنَّه فَرْضُ عينٍ عليها
ثالثًا: أنَّ حَقَّ الزَّوجِ مُستَمِرٌّ على الدوام، فلو ملك مَنْعَها في هذا العامِ لَمَلَكَه في كلِّ عامٍ، فيُفْضي إلى إسقاطِ أَحَدِ أركانِ الإِسْلامِ
.

Shqyrtimi i tretë: Kushtëzimi i mosqenies së gruas në kohën e iddetit5 (kohëpritjes para rilidhjes kurorë)
Për të qenë i detyrueshëm haxhi për gruan, kushtëzohet që ajo, gjatë kohës kur është e mundur të udhëtojë për në haxh, të mos jetë në iddet (kohëpritjen para rilidhjes kurorë). Të këtij mendimi janë një grup i selefëve (dijetarëve të tre gjeneratave të para muslimane), si dhe të katër medh’hebet (fakultetet / shkollat kryesore) juridike islame, pra medh’hebi (fakulteti juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالمبحثُ التَّاسِعُ: الشَّرْطُ الثَّاني الخاصُّ بالمرأةِ: عَدَمُ العِدَّةِ
يُشتَرَطُ لوجوبِ الحَجِّ على المرأةِ ألَّا تكونَ المرأةُ مُعتَدَّةً في مدَّةِ إمكانِ السَّيرِ للحَجِّ، وهذا باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَةِ: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة، وقال به طائفةٌ مِنَ السَّلَفِ
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ الكِتاب
1- قَوْلُه تعالى: وَالَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنْكُمْ وَيَذَرُونَ أَزْوَاجًا يَتَرَبَّصْنَ بِأَنْفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَعَشْرًا [البقرة: 234]
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ المتَوَفَّى عنها زوجُها لا يجوزُ لها أن تخرُجَ مِن بَيْتِها وتسافِرَ للحَجِّ، حتى تَقْضيَ العِدَّةَ؛ لأنَّها في هذه الحالِ غيرُ مُستطيعةٍ؛ لأنَّه يجب عليها أن تترَبَّصَ في البيتِ
2- قَوْلُه تعالى: لَا تُخْرِجُوهُنَّ مِنْ بُيُوتِهِنَّ وَلَا يَخْرُجْنَ إِلَّا أَنْ يَأْتِينَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَيِّنَةٍ[الطلاق: 1]
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ الله تعالى نهى المعْتَدَّاتِ عن الخروجِ مِن بُيُوتهِنَّ
ثانيًا: مِنَ الآثارِ
عن سعيدِ بنِ المسَيِّبِ: ((أنَّ عُمَرَ بنَ الخطَّابِ رَضِيَ اللهُ عنه كان يَرُدُّ المتوفَّى عنهنَّ أزواجُهنَّ مِنَ البَيْداءِ؛ يَمْنَعُهنَّ الحَجَّ))
ثالثًا: أنَّ العدَّةَ في المنزل تَفُوتُ، ولا بَدَلَ لها، والحَجُّ يُمكِنُ الإتيانُ به في غيرِ هذا العامِ، فلا يَفُوتُ بالتَّأخيرِ، فلا تُلْزَمُ بأدائِه، وهي في العِدَّةِ.

 

Allahu e di më mirë. HAXHI-SIGURIA E RRUGËS-MAHREMI-IDDETI

Ju ftojmë ta shpërndani këtë postim, që të përhapet dobia e tij dhe së bashku të marrim shpërblimin e publikuesit të fjalës së mirë.

_____ HAXHI-SIGURIA E RRUGËS-MAHREMI-IDDETI

HAXHI-SIGURIA E RRUGËS-MAHREMI-IDDETI

Poshtëshënim:

  1. Shih: dorar dhe dorar.
  2. Shih: dorar, dorar, dorar dhe dorar.
  3. Shih: dorar dhe dorar.
  4. Mahrem: Kuptimi gjuhësor i fjalës arabe “mahrem” është: “diçka e ndaluar apo tabu”; kurse si term juridik, kriteri me të cilin e përkufizojnë dijetarët muslimanë mahremin është: “Mashkulli i rritur (në moshën e pjekurisë ose pranë saj), i arsyeshëm (pa të meta mendore) dhe i besueshëm, i cili e ka përjetësisht të ndaluar që të martohet me një grua të caktuar, për arsye të një shkaku të ligjshëm dhe sepse ky ndalim është prej të drejtave (përfitimeve) themelore ligjore të saj”; shih: CILI PERSON QUHET MAHREM I NJË GRUAJE.
  5. Iddeti: Iddeti / Kohëpritja e të divorcuarës ose vejushës para rilidhjes kurorë, që është si vijon: (a) menjëherë pas divorcit, nëse pas kurorëzimit nuk ka ngjarë fare kontakt seksual dhe e divorcuara nuk ka pasur veçim (vetmi) me të martuarin; (b) tre cikle të plota menstruale pas divorcit, nëse e divorcuara nuk është shtatzënë dhe është prej atyre që u vijnë menstruacionet; (c) tre muaj pas divorcit, nëse e divorcuara është nga ato që nuk u vijnë menstruacionet; (d) pasi të lindë, nëse e divorcuara ka mbetur shtatzënë; (e) koha e pritjes së vejushës është katër muaj e dhjetë ditë (gjatë të cilave ajo qëndron në shtëpinë e saj dhe nuk del veçse kur e ka të domosdoshme).
Shpërndajeni Fjalën e Mirë:
↓
Scroll to Top