JETA E VËRTETË – FETVA DHE STUDIME ISLAME

“Jeta e kësaj bote, nuk është gjë tjetër, veçse argëtim dhe lojë. Ndërsa jeta e botës tjetër, pikërisht ajo është Jeta e Vërtetë. Veç sikur ta dinin!” (Kuran, El-Ankebut: 64)

DISPOZITAT E 3 LLOJEVE TË RITUALEVE HAXH-UMRE

Numri i fetvasë: 443 DISPOZITAT E 3 LLOJEVE TË RITUALEVE HAXH-UMRE

Kategoria: TRE FORMAT RITUALE TË HAXHIT

89 shfletues/klikues DISPOZITAT E 3 LLOJEVE TË RITUALEVE HAXH-UMRE


Pyetje: DISPOZITAT E 3 LLOJEVE TË RITUALEVE HAXH-UMRE


A mund të na tregoni në mënyrë të përmbledhur rreth dispozitave të tre llojeve të ritualeve të haxhit / umres?


 Përgjigjja: DISPOZITAT E 3 LLOJEVE TË RITUALEVE HAXH-UMRE


Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut!  Lexoni më tepër

Në kuadrin e kryerjes së ritualeve madhështore islame të haxhit dhe të umres, juristët muslimanë kanë trajtuar llojet e ritualeve të haxhit dhe dispozitat e tyre, ku në lidhje me dispozitat e tre llojeve të ritualeve të haxhit / umres; janë shprehur si vijon2Lexoni më tepër

Parathënie: Ekzistojnë tre lloje ritesh (të ritualit të haxhit / umres)4:
1. Ifrad-i: Hyrja në ihram vetëm për haxh.
2. Kiran-i: Hyrja në ihram edhe për umren edhe për haxhin si një rit i vetëm5.
3. Temetu’u: Hyrja në ihram për umre gjatë muajve të haxhit, plotësimi i saj (umres) dhe dalja nga gjendja e ihramit, pastaj hyrja në ihram për haxh gjatë të njëjtit vit.

anglisht Preamble: There are three types of rites:
1. Ifrad: Entering into ihram for Hajj alone.
2. Qiran: Entering into ihram for both `umrah and Hajj as a single rite. Alternatively, it is entering into ihram for `umrah alone and then combining Hajj with it before commencing the former’s circumambulation.
3. Tamattu`: Entering into ihram for `umrah during the months of Hajj, completing it and exiting the state of ihram, then entering into ihram for Hajj during the same year.

Parashtresa e parë: Lejimi i tre (llojeve të) ritualeve (të haxhit / umres)
Lejohet hyrja në ihram (bërjen e qëllimit për nisjen e ritualit) për cilindo nga tre ritualet që personi dëshiron: ifrad (ihrami vetëm për haxh), kiran (ihrami njëherazi për umre dhe haxh, ashtu që personi fillon me umren dhe mbetet në ihram deri kur të vijojë me haxhin) dhe temetu’u (përfitimi i lirimit nga rituali pas umres deri në nisjen e haxhit, ashtu që personi fillon me umren, lirohet nga ajo dhe hyn në ihram kur të nisë haxhi); dhe ky mendim është raportuar të jetë konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, përndryshe ky është mendimi i katër medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّالِث: أنواعُ النُّسُكِ في الحَجِّ وأحكامُها
المبحث الأوَّل: أحكامُ الأَنساكِ الثَّلاثة
المَطْلَب الأوَّلُ: جوازُ الأَنساكِ الثَّلاثَةِ
يجوزُ الإحرامُ بأيِّ الأنساكِ الثَّلاثةِ شاء: الإفرادِ، أو القِرانِ، أو التمَتُّعِ، وهذا باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَة: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة، وحُكِيَ الإجماعُ على ذلك
الدليل مِنَ السُّنَّةِ:
عن عائشةَ رَضِيَ اللهُ عنها، قالت: خرَجْنا مع رسولِ اللهِ صلَّى اللهُ عليه وسَلَّم، فقال: ((مَن أرادَ منكم أن يُهِلَّ بحَجٍّ وعُمْرَةٍ، فلْيَفْعَلْ، ومن أراد أن يُهِلَّ بحَجٍّ فلْيُهِلَّ، ومن أراد أن يُهِلَّ بعُمْرَةٍ فلْيُهِلَّ )) قالت عائشةُ رَضِيَ اللهُ عنها: ((فأهَلَّ رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم بحجٍّ، وأهلَّ به ناسٌ معه، وأهلَّ ناسٌ بالعُمْرَةِ والحَجِّ، وأهلَّ ناسٌ بعُمْرَةٍ، وكنتُ فيمَنْ أهَلَّ بالعُمْرَةِ ))، وفي روايةٍ: ((مِنَّا مَن أهَلَّ بالحَجِّ مُفْرِدًا، ومِنَّا مَن قَرَنَ، ومِنَّا مَن تمتَّعَ ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّها ذكرَتْ إحرامَ الصَّحابَة رَضِيَ اللهُ عنهم مع النبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم على أحدِ هذه الأنساكِ الثلاثَةِ: التَّمتُّعِ، والقِرانِ، والإفْرادِ

Parashtresa e dytë: Lloji i ritualit të ihramit të Profetit, paqja e Allahut qoftë mbi të
Rituali në të cilin hyri Profeti, paqja e Allahut qoftë mbi të, është i llojit kiran (ihrami njëherazi për umre dhe haxh, ashtu që personi fillon me umren dhe mbetet në ihram deri kur të vijojë me haxhin); dhe ky është mendimi i medh‘hebit (fakultetit juridik) hanife, mendimi i përshkruar nga imam Ahmedi, mendimi i elitarëve të hadithit si Is’hak bin Rahauejhi dhe Ibn el-Mundhiri, mendimi i përzgjedhur nga Ibn Hazmi, En-Neueui, Ibn Tejmije, Ibn el-Kajimi, Ibn Haxheri, El-Kemal Ibn el-Humam, Esh-Sheukani, Esh-Shinkiti, Ibn Bazi dhe Ibn Uthejmini.

arabishtالمَطْلَب الثَّاني: نُسُكُ النبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم:
النُّسُكُ الذي أحرَمَ به النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم هو القِرانُ، وهذا مَذْهَبُ أبي حنيفةَ، وأحمدَ في المنصوصِ عنه، وهو قوْلُ أئمَّةِ الحديثِ؛ كإسحاقَ بنِ راهَوَيهِ، وابنِ المُنْذِرِ، واختارَه ابنُ حزمٍ، والنَّوَوِيُّ، وابنُ تيميَّة، وابنُ القَيِّمِ، وابنُ حَجَرٍ، والكمالُ ابنُ الهُمامِ، والشَّوْكانيُّ، والشِّنْقيطيُّ وابنُ باز وابنُ عُثيمين
الأدلَّة: مِنَ السُّنَّة
1- عَن عُمَرَ بْنِ الخَطَّاب رَضِيَ اللهُ عنه، قال: سمعْتُ رسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يقول: ((أتاني الليلةَ آتٍ مِن ربِّي عزَّ وجَلَّ، فقال: صَلِّ في هذا الوادي المُبارَكِ، وقُلْ: عُمْرَةً في حَجَّةٍ ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّه أُمِرَ أن يُهِلَّ بعُمْرَةٍ في حَجٍّ، وهذا إهلالُ القِرانِ، فدلَّ على أنَّه صلَّى الله عليه وسَلَّم كان قارِنًا
2- عَنِ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((تمتَّعَ رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم في حَجَّة الوداع بالعُمْرَةِ إلى الحَجِّ، وأهدى فساقَ معه الهَدْيَ من ذي الحُلَيفةِ، وبدأ رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم فأهَلَّ بالعُمْرَةِ ثُمَّ أهَلَّ بالحَجِّ ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ التمتُّعَ عند الصَّحابَة يتناوَلُ القِرانَ، ويُحْمَل عليه قولُ ابنِ عُمَرَ أنَّ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم حجَّ مُتَمَتِّعًا
3- فِعْلُ ابنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما وأنَّه قَرَن الحَجَّ إلى العُمْرَة، وطاف لهما طوافًا واحدًا، ثمَّ قال: ((كذلك فَعَلَ رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم ))
4- عن حفصَةَ رَضِيَ اللهُ عنها قالت: قلتُ للنبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم: ((ما شَأْنُ النَّاسِ حَلُّوا ولم تَحِلَّ مِن عُمْرَتِك؟ قال: إنِّي قَلَّدْتُ هَدْيي ولَبَّدْتُ رَأْسي، فلا أَحِلُّ حتَّى أَحِلَّ من الحَجِّ ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ الحديثَ فيه دَلالةٌ على أنَّ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم كان في عُمْرَةٍ معها حجٌّ، فإنَّه لا يحِلُّ من العُمْرَةِ حتَّى يَحِلَّ مِنَ الحَجِّ
5- عن أنسٍ رَضِيَ اللهُ عنه، قال: ((سَمِعْتُ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم يُلَبِّي بالحَجِّ والعُمْرَةِ جميعًا)) قال بكرٌ: فحَدَّثْتُ بذلك ابنَ عُمَرَ، فقال: ((لبَّى بالحَجِّ وَحْدَه))، فلَقِيتَ أَنَسًا فحَدَّثْتُه بقَوْلِ ابنِ عُمَرَ، فقال أنَسٌ: ما تَعُدُّونَنا إلَّا صِبْيانًا، سَمِعْتُ رسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يقولُ: ((لَبَّيكَ عُمْرَةً وحَجًّا ))

Parashtresa e tretë: Rituali më i mirë
Lloji temetu’u (përfitimi i lirimit nga rituali pas umres deri në nisjen e haxhit, ashtu që personi fillon me umren, lirohet nga ajo dhe hyn në ihram kur të nisë haxhi) është më i miri nga tre ritualet për personin që nuk sjell hedj (theror / kurban që therret në Mekë për fukarenjtë e atjeshëm); dhe ky është mendimi i një grupi prej selefëve (dijetarëve të tre gjeneratave të para muslimane), mendimi i medh‘hebit (fakultetit juridik) hanbeli, një prej dy mendimeve nga imam Esh-Shafi’i dhe mendimi i përzgjedhur nga Ibn Hazmi, Esh-Sheukani, Ibn Bazi dhe Ibn Uthejmini.

arabishtالمَطْلَب الثَّالِثُ: أفضَلُ الأَنْساكِ
التمتُّعُ أفضَلُ الأنساكِ الثلاثَةِ لِمَن لم يَسُقِ الهَدْيَ، وهو مَذْهَبُ الحَنابِلَة، وأحَدُ قَوْلَيِ الشَّافعي، وبه قالَتْ طائِفةٌ مِنَ السَّلَفِ، واختارَه ابنُ حزمٍ، والشَّوْكانيُّ، وابنُ باز، وابن عُثيمين
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ الكِتاب
قال اللهُ تعالى: فَمَنْ تَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ إِلَى الْحَجِّ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْيِ [البقرة: 196]
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ التمتُّعَ منصوصٌ عليه في كتابِ اللهِ تعالى دون سائِرِ الأَنساكِ
ثانيًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عن جابرِ بنِ عبدِ اللهِ الأنصاريِّ رَضِيَ اللهُ عنهما: ((أنَّه حَجَّ مع رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم عامَ ساق الهَدْيَ معه، وقد أهَلُّوا بالحَجِّ مُفْرَدًا، فقال رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم: أحِلُّوا مِن إحرامِكم، فطُوفوا بالبَيْتِ وبَيْنَ الصَّفا والمَرْوَة، وقَصِّروا، وأقيموا حَلالًا حتى إذا كان يومُ التَّرْوِيَة فأهِلُّوا بالحَجِّ، واجعلوا التي قَدَّمْتُم بها مُتعةً، قالوا: كيف نَجْعَلُها متعةً وقد سَمَّيْنا الحَجَّ؟ قال: افْعَلُوا ما آمُرُكم به؛ فإنِّي لولا أنِّي سُقْتُ الهَدْيَ، لفَعَلْتُ مِثْلَ الذي أَمَرْتُكم به، ولكِنْ لا يَحِلُّ مني حرامٌ، حتى يبلُغَ الهَدْيُ مَحِلَّه. ففعلوا ))
2- عن عائشَةَ رَضِيَ اللهُ عنها، قالت: قال رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم: ((لو استقَبَلْتُ مِن أَمْري ما استَدْبَرْتُ ما سُقْتُ الهَدْيَ، ولَحَلَلْتُ مع النَّاسِ حين حَلُّوا ))
3- عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عنهما: ((أنَّه سُئِلَ عن متعَةِ الحَجِّ، فقال: أهلَّ المهاجرونَ والأنصارُ وأزواجُ النبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم في حَجَّةِ الوداعِ، وأَهْلَلْنا، فلمَّا قَدِمْنا مَكَّةَ، قال رسولُ اللهِ صلي الله عليه وسلم: اجْعَلوا إهلالَكم بالحَجِّ عُمْرَةً إلَّا مَنْ قَلَّدَ الهَدْيَ ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ مِنْ هذه النُّصُوصِ مِن وَجْهَينِ:
الوجهُ الأوَّلُ: أنَّه قد تواتَرَتِ الأحاديثُ عَنِ النَّبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم، أنَّه أمَرَ أصحابَه في حَجَّةِ الوَداعِ لَمَّا طافوا بالبيتِ وبين الصَّفا والمروة، أن يَحِلُّوا من إحرامِهم ويَجْعَلوها عُمْرَةً، إلَّا مَن ساق الهَدْيَ، والنبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم لا يَنْقُلُهم من الفاضِلِ إلى المفضولِ، بل إنَّما يأمُرُهم بما هو أفضَلُ لهم
الوجه الثَّاني: أنَّه آخِرُ الأَمرينِ مِن رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم، فلولا أنَّ التمتُّعَ هو الأفضَلُ لَمَا تأسَّفَ عليه النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم، ولَمَا تَمنَّى أنَّه لم يَسُقِ الهَدْيَ حتى يَحِلَّ مع النَّاسِ مُتَمَتِّعًا
4- عن عِمرانَ بنِ حُصَينٍ رَضِيَ اللهُ عنهما، قال: ((أُنْزِلَتْ آيةُ المتعَةِ في كتابِ اللهِ، ففَعَلْناها مع رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم، ولم يَنْزِلْ قرآنٌ يُحَرِّمُه، ولم يَنْهَ عنها حتى مات، قال رجل برَأْيِه ما شاءَ ))
5- عن أبي نضرةَ، قال: ((كان ابنُ عبَّاسٍ يأمُرُ بالمتعة، وكان ابنُ الزُّبير ينهى عنها، قال: فذكرْتُ ذلك لجابرِ بنِ عبدِ الله، فقال: على يَدَيَّ دار الحديثُ؛ تَمَتَّعْنا مع رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم، فلمَّا قام عُمَرُ قال: إنَّ الله كان يُحِلُّ لرَسولِه ما شاء بما شاء، وإنَّ القُرآنَ قد نَزَلَ مَنازِلَه، فـ أَتِمُّواْ الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلَّهِ [البقرة: 196] ، كما أمَرَكم اللهُ ))
ثالثًا:أنَّ المتَمَتِّعَ يجتَمِعُ له الحَجُّ والعُمْرَةُ في أشهُرِ الحَجِّ، مع كمالِها وكمالِ أفْعَالها على وَجْهِ اليُسْرِ والسُّهولَةِ، مع زيادةٍ لنُسُكٍ هو الدَّمُ، فكان ذلك هو الأَوْلى
رابعًا:أنَّه أسهَلُ على المكَلَّفِ غالبًا؛ لِمَا فيه من التَّحَلُّلِ بين العُمْرَةِ والحَجِّ

Parashtresa e katërt: Përcaktimi i njërit prej ritualeve
Personi teksa (hyn në ihram dhe) thotë së pari ihlal-in6 e tij (fillimin e telbijes të formatit: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME… / Po të urdhërohem / përgjigjem o Allah…”), i tilli është e pëlqyeshme që të shquajë (përcaktojë) se çfarë lloj rituali do të kryejë (pra ta plotësojë telbijen sipas formatit: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME ȞAXH-XHEN / ŬMRETEN UE ȞAXH-XHEN, ose ŬMRETEN FII ȞAXH-XHETIN / ŬMRETEN MUTEMET-TIĂN BIHAA ILEL ȞAXH-XH / Po të urdhërohem (përgjigjem) o Allah, duke kryer: haxhin ifrad (ihramin vetëm për haxh) / haxhin kiran (ihramin njëherazi për umre dhe haxh, ose: … për umre në haxh, pra umre si pjesë e haxhit) / haxhin temetu’u (përfitimin e lirimit nga rituali pas umres deri në nisjen e haxhit)”); ky është mendimi i përshkruar prej shumicës së juristëve muslimanë: mendimi i medh’hebit (fakultetit juridik) maliki, mendimi i përshkruar si më i sakti tek medh’hebi shafi’i dhe mendimi i medh’hebit hanbeli.

arabishtالمَطْلَب الرَّابِع: تَعْيينُ أحَدِ الأنساكِ
يُسْتَحَبُّ أن يُعيِّنَ ما يُحْرِمُ به من الأَنساكِ عند أوَّلِ إهْلالِه؛ نَصَّ على هذا الجُمْهورُ: المالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة في الأصَحِّ، والحَنابِلَة
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عَن عُمَرَ بْنِ الخَطَّاب رَضِيَ اللهُ عنه، قال: سَمِعْتُ رَسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يقول: ((أتاني الليلةَ آتٍ مِن ربِّي عزَّ وجَلَّ، فقال: صَلِّ في هذا الوادي المُبارَكِ، وقل: عُمْرَةً في حَجَّةٍ ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أن قَوْلَه: ((في)) بمعنى (مع) كأنَّه قال: عُمْرَة معها حَجَّةٌ، فيكون دليلًا على أنَّه صلَّى الله عليه وسَلَّم كان قارِنًا
2- عن عائشةَ رَضِيَ اللهُ عنها، قالت: خرَجْنا مع رسولِ اللهِ صلَّى اللهُ عليه وسَلَّم، فقال: ((مَن أرادَ منكم أن يُهِلَّ بحَجٍّ وعُمْرَةٍ، فلْيَفْعَلْ، ومن أراد أن يُهِلَّ بحَجٍّ فلْيُهِلَّ، ومن أراد أن يُهِلَّ بعُمْرَةٍ فلْيُهِلَّ ))
ثانيًا: أنَّ التعيينَ هو الأصْلُ في العبادات
ثالثًا: أنَّه بتعيينِ النُّسُك يَعْرِفُ المْحْرِمُ ما يدخُلُ عليه، وهو أقرَبُ إلى الإخلاصِ

Parashtresa e pestë: Ihrami i papërcaktuar (i pashquar)
Nëse personi hyn në ihram dhe nuk e shquan (nuk e përcakton) ritualin e tij, kësisoj ihrami i tij ka hyrë në fuqi dhe pastaj ky person zgjedh atë lloj rituali që dëshiron para se të fillojë me aktivitetet (veprat) e ritualit; dhe ky është mendimi i katër medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالمَطْلَب الخامس: الإحرامُ المُبْهَمُ
إذا أحرَمَ ولم يعيِّنْ نُسُكَه فإنَّه ينعَقِدُ إحرامُه، ويَصْرِفُه إلى ما شاءَ مِن أنواعِ النُّسُكِ قبل شُروعِه في أفعالِ النُّسُكِ، وهذا باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَةِ: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عن جابرِ بن عبدِ الله رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((قَدِمَ عليُّ بنُ أبي طالبٍ رَضِيَ اللهُ عنه، بِسعايَتِه، قال له النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم: بمَ أهْلَلْتَ يا عليُّ؟ قال: بما أهَلَّ به النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم، قال: فأَهْدِ، وامكُثْ حرامًا كما أنت ))
2- عن أبي موسى رَضِيَ اللهُ عنه قال: ((قَدِمْتُ على رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم وهو مُنِيخٌ بالبَطْحاءِ، فقال لي: أحَجَجْتَ؟، فقُلْتُ: نعم، فقال: بمَ أهْلَلْتَ؟، قال: قُلْتُ: لبَّيْكَ بإهلالٍ كإهلالِ النبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم، قال: فقد أحسَنْتَ، طُفْ بالبَيْتِ وبالصَّفا والمروة، وأَحِلَّ ))
ثانيًا: أنَّه صَحَّ الإهلالُ مُبْهَمًا لتأكُّدِ الإحرامِ، وكَوْنِه لا يَخْرُج منه بمحظوراتِه
ثالثًا: أنَّ هذا مِثْلُ ابتداءِ الإحرامِ بالنِّيَّة مطلقًا، ثم تَعْيِينِه باللَّفْظِ بأيِّ أنواعِ النُّسُكِ شاء

Parashtresa e gjashtë: Kush thotë: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME … / Po të urdhërohem (përgjigjem) o Allah, duke kryer …” dhe i shpëton goja e thotë një lloj rituali në mënyrë të paqëllimtë
Nëse personi thotë: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME … / Po të urdhërohem (përgjigjem) o Allah, duke kryer …” dhe pastaj kur bën të thotë llojin e ritualit i shpëton goja dhe thotë pa dashje një tjetër ritual dhe jo atë që ka synuar, si shembulli i personit që qëllimin e ka pasur për llojin kiran (ihramin njëherazi për umre dhe haxh) dhe i ka shpëtuar goja e ka thënë llojin ifrad (ihramin vetëm për haxh) dhe ngjashëm; i këtilli konsiderohet se ka hyrë në ihram me çfarë ka pasur për qëllim, jo ​me atë që i ka thënë gjuha e tij në mënyrë të paqëllimtë; dhe ky është një mendim konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, që është përcjellë nga Ibn el-Mundhiri.

arabishtالمَطْلَب السادس: مَن لَبَّى بغيرِ ما نوى
من لبَّى بغيرِ ما نوى، كأنْ يَنْوِيَ القِرانَ، ويجري على لسانِه الإفرادُ، ونحو ذلك؛ فإنَّه يكون مُحْرِمًا بما نوى، لا بما جرى على لِسانِه
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
عَن عُمَرَ بْنِ الخَطَّاب رَضِيَ اللهُ عنه قال: سَمِعْتُ رَسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يقولُ: ((إنَّما الأعمالُ بالنِّيَّاتِ، وإنَّما لِكُلِّ امْرِئٍ ما نوى ))
ثانيًا: مِنَ الإجماعِ
نقلَ الإجماعَ على ذلك ابنُ المُنْذِر
ثالثًا: أنَّ الواجِبَ النِّيَّةُ، وعليها الاعتمادُ، واللَّفْظُ لا عبرةَ به، فلم يُؤَثِّرْ، كما لا يُؤَثِّرُ اختلافُ النيَّةِ فيما يُعْتَبَرُ له اللَّفْظُ دون النِّيَّةِ

Parashtresa e shtatë: Nëse personi harron se për çfarë lloj rituali hyri në ihram
Kush hyn në ihram për një lloj rituali të caktuar, pastaj harron se për çfarë lloj rituali ka hyrë në ihram; i tilli e ka për detyrë (obligohet) të kryejë ritualin e llojit kiran (ihramin njëherazi për umre dhe haxh), pra ky person duhet të kryejë veprat e këtij lloj rituali; dhe ky është mendimi i shumicës së juristëve muslimanë: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki dhe shafi’i.

arabishtالمَطْلَبُ السابعُ: نسيانُ ما أحرَمَ به
مَنْ أحرَمَ بشيءٍ مُعَيَّنٍ، ثم نَسِيَ ما أحرَمَ به؛ فإنَّه يَلْزَمُه حجٌّ وعُمْرَةٌ، ويَعْمَل عَمَلَ القارِن، وهذا مَذْهَبُ الجُمْهورِ: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة
وذلك للآتي:
أوَّلًا: أنَّه تلبَّسَ بالإحرامِ يقينًا فلا يتحَلَّلُ إلا بيقينِ الإتيانِ بالمشروعِ فيه
ثانيًا: أنَّه أحوَطُ؛ لاشتمالِه على النُّسُكَينِ، فيتحَقَّقُ بالإتيانِ بالنُّسُكينِ الخروجُ عمَّا شَرَعَ فيه، فتَبْرَأُ ذِمَّتُه

Parashtresa e tetë: Hyrja në ihram për atë lloj rituali që ka hyrë një person tjetër i caktuar
Nëse dikush e bën qëllimin që të hyjë në ihram për atë lloj rituali që ka hyrë një person tjetër i caktuar (p.sh. thotë: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME BI MA EHEL-LE BIHI FULAAN / Po të urdhërohem (përgjigjem) o Allah, duke kryer llojin e ritualit që po kryen ky person.”); për të këtillin hyn në fuqi e njëjta gjendje ihrami si e këtij personi të caktuar që është përcaktuar; ndërsa nëse nuk dihet se për çfarë qëllimi / lloj rituali ka hyrë në ihram ky person i caktuar, në këtë rast lloji i ritualit të ihramit në fjalë shndërrohet në ritual të pashquar (të papërcaktuar), i cili është e lirë të trajtësohet në atë lloj rituali që dëshirojmë; dhe ky është mendimi i shumicës së juristëve muslimanë: medh’hebit (fakultetit juridik) maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالمَطْلَب الثامن: الإحرامُ بما أحرَمَ به فلانٌ:
مَن نوى الإحرامَ بما أحْرَمَ به فلانٌ؛ انعقَدَ إحرامُه بِمِثْلِه، فإن كان لا يَعْلَمُ ما أحرَمَ به؛ فإنَّه يَقَعُ مُطْلَقًا ويَصْرِفُه إلى ما يشاء؛ نصَّ على هذا الجُمْهورُ: المالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة
الأدلَّة مِنَ السُّنَّةِ:
1- عن جابرِ بن عبدِ الله رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((قَدِمَ عليُّ بنُ أبي طالبٍ رَضِيَ اللهُ عنه، بِسعايَتِه، قال له النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم: بمَ أهْلَلْتَ يا عليُّ؟ قال: بما أهَلَّ به النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم، قال: فأَهْدِ، وامكُثْ حرامًا كما أنت ))
2- عن أبي موسى رَضِيَ اللهُ عنه قال: ((قَدِمْتُ على رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم وهو مُنِيخٌ بالبَطْحاءِ، فقال لي: أحَجَجْتَ؟، فقُلْتُ: نعم، فقال: بمَ أهْلَلْتَ؟، قال: قُلْتُ: لبَّيْكَ بإهلالٍ كإهلالِ النبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم، قال: فقد أحسَنْتَ، طُفْ بالبَيْتِ وبالصَّفا والمروة، وأَحِلَّ ))
ثانيًا: وله أن يَصْرِفَه إلى ما شاء؛ لأنَّه إن صَرَفَه إلى عُمْرَةٍ، وكان نُسُكُ فلانٍ عُمْرَةً، فقد أصاب، وإن كان حجًّا مُفْرَدًا أو قِرانًا فله فَسْخُهُما إلى العُمْرَةِ، وإن صَرَفَه إلى القِرانِ، وكان نُسُكُ فلانٍ قرانًا، فقد أصاب، وإن كان عُمْرَةً، فإدخالُ الحَجِّ على العُمْرَةِ جائزٌ قبل الطواف، فيصير قارنًا، وإن كان مُفْرِدًا، لغا إحرامُه بالعُمْرَة، وصَحَّ بالحَجِّ، وسقط فَرْضُه، وإن صَرَفَه إلى الإفرادِ، وكان مُفْرِدًا، فقد أصاب، وإن كان مُتَمَتِّعًا، فقد أدخَلَ الحَجَّ على العُمْرَة، وصار قارنًا في الحُكْم، وفيما بينه وبينَ الله تعالى، وهو يَظُنُّ أنَّه مُفْرِدٌ، وإن كان قارنًا فكذلك

Allahu e di më mirë. DISPOZITAT E 3 LLOJEVE TË RITUALEVE HAXH-UMRE

Ju ftojmë ta shpërndani këtë postim, që të përhapet dobia e tij dhe së bashku të marrim shpërblimin e publikuesit të fjalës së mirë.

_____ DISPOZITAT E 3 LLOJEVE TË RITUALEVE HAXH-UMRE

DISPOZITAT E 3 LLOJEVE TË RITUALEVE HAXH-UMRE

Poshtëshënim:

  1. Shih: dorar dhe dorar.
  2. Shih: dorar dhe dorar.
  3. Shih: dorar dhe dorar.
  4. Shih: dorar.
  5. Sipas një mendimi të fuqishëm të juristëve musilmanë, këtij lloji i përket edhe rasti i hyrjes në ihram vetëm për umren dhe më pas ndërfutjes së haxhit në ritualin e umres duke e bërë qëllimin për haxh para se të fillojë tavafi i të parës (umres), teksa sipas një tjetër mendimi kjo lejohet edhe pas tavafit të parë me kushtin që kjo ndërfutje të kryhet para qëndrimit në Arafat (sepse me qëndrimin në Arafat po anohet për tek arsyet e lirimit nga ihrami). Shih: islamweb, islamweb dhe dorar.
  6. Thënia e “ihlal-it”: Në këtë rast nënkuptohet thënia e telbijes me përmendjen / përcaktimin e llojit të ritualit që synohet të kryhet (ifrad / kiran / temetu’u), pra të thuhet: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME ȞAXH-XHEN / ŬMRETEN UE ȞAXH-XHEN, ose ŬMRETEN FII ȞAXH-XHETIN / ŬMRETEN MUTEMET-TIĂN BIHAA ILEL ȞAXH-XH / Po të urdhërohem (përgjigjem) o Allah, duke kryer: haxhin ifrad (ihramin vetëm për haxh) / haxhin kiran (ihramin njëherazi për umre dhe haxh, ose: … për umre në haxh, pra umre si pjesë e haxhit) / haxhin temetu’u (përfitimin e lirimit nga rituali pas umres deri në nisjen e haxhit)”.
Shpërndajeni Fjalën e Mirë:
↓
Scroll to Top