JETA E VËRTETË – FETVA DHE STUDIME ISLAME

“Jeta e kësaj bote, nuk është gjë tjetër, veçse argëtim dhe lojë. Ndërsa jeta e botës tjetër, pikërisht ajo është Jeta e Vërtetë. Veç sikur ta dinin!” (Kuran, El-Ankebut: 64)

IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 2

Numri i fetvasë: 442 IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 2

Kategoria: DISPOZITA TË IȞRAMIT

100 shfletues/klikues IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 2


Pyetje: IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 2


A mund të na tregoni në mënyrë të përmbledhur rreth namazit që falet para ihramit (para bërjes së qëllimit për nisjen e ritualit), a është ky një namaz i veçantë për ihramin dhe mbi njohuritë kryesore rreth telbije-s?


 Përgjigjja: IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 2


Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut!  Lexoni më tepër

Në kuadrin e kryerjes së ritualeve madhështore islame të haxhit dhe të umres, juristët muslimanë kanë trajtuar se cilat janë sunetet (veprimet e pëlqyeshme) që kryhen gjatë ihramit (bërjes së qëllimit për nisjen e ritualit të haxhit / umres), ku në lidhje me ihramin (qëllimin për nisjen e ritualit) pasi të falet një namaz /  a ka ihrami një namaz të veçantë për të dhe telbije-n (thënien: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME …”); janë shprehur si vijon2Lexoni më tepër

Shqyrtimi i parë: Ihrami (Qëllimi për nisjen e ritualit) pasi të falet një namaz dhe a ka ihrami një namaz të veçantë për të?
Parashtresa e parë: Hyrja në ihram pas një namazi
Futja në ihram pas një namazi është (vepër) e pëlqyeshme; ky është mendimi (unanim / i njëzëshëm) i të katër medh’hebeve (shkollave / fakulteteve kryesore juridike islame): mendimi i medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّاني: سُنَنُ الإحرامِ
المبحث الرَّابِع: الإحرامُ عَقِبَ صلاةٍ، وهل له صلاةٌ تَخُصُّه؟
المَطْلَب الأوَّل: الإحرامُ عَقِبَ صلاةٍ
يُستَحَبُّ الإحرامُ بعد صلاةٍ، وذلك باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَة، الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة
الأدلَّة مِنَ السُّنَّةِ:
1- عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عنهما، قال: ((صلى رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم الظُّهْرَ بذي الحُلَيفَةِ، ثم دعا بناقَتِه فأشْعَرَها في صَفحةِ سَنامِها الأيمَنِ، وسَلَتَ الدَّمَ، وقَلَّدَها نَعلَينِ، ثم رَكِبَ راحِلَتَه، فلمَّا استوَتْ به على البَيداءِ أَهَلَّ بالحَجِّ ))
2- عن نافعٍ قال: ((كان ابنُ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما إذا أراد الخروجَ إلى مَكَّةَ ادَّهَنَ بدُهْنٍ، ليس له رائحةٌ طَيِّبةٌ، ثم يأتي مسجِدَ الحُلَيفَة، فيصلِّي ثم يركَبُ، وإذا استوَتْ به راحِلَتُه قائمةً أحرَمَ، ثم قال: هكذا رأيتُ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم يفعَلُ ))
3- عن عبدِ اللهِ بنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما، كان يقول: كان رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يركَعُ بذي الحُلَيفة ركعتينِ، ثم إذا استوَتْ به النَّاقَةُ قائمةً عند مسجِدِ ذي الحُلَيفَة، أهَلَّ بهؤلاءِ الكلماتِ.

Parashtresa e dytë: A ka ihrami një namaz të veçantë për të
Ihrami nuk ka një një namaz të veçantë për të; ky është mendimi i disa juristëve të medh’hebit (fakultetit juridik) shafi‘i, një transmetim nga imam Ahmedi dhe është mendimi i përzgjedhur nga Ibn Tejmije, Ibnul Kajimi, Albani dhe Ibn Uthejmini.

arabishtالمَطْلَب الثَّاني: هل للإحرامِ صَلاةٌ تخصُّه
ليس للإحرامِ صلاةٌ تَخُصُّه، وهو قولُ بعضِ الشَّافِعِيَّة وروايةٌ عن أحمَدَ، واختارَه ابنُ تيميَّة، وابنُ القَيِّم والألبانيُّ وابنُ عُثيمين؛ وذلك لأنَّه لم يَرِدْ عَنِ النَّبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم صلاةٌ خاصَّةٌ بالإحرامِ، وأنَّه صلَّى الله عليه وسَلَّم إنَّما أحرَمَ عَقِبَ الفريضةِ.

Parashtresa e tretë: Kur ndodh ihrami
Është e pëlqyeshme që personi të hyjë në ihram (të bëj qëllimin për nisjen e ritualit), pasi atë e ngre deveja (gjëja / mjeti i transportit) ku gjendet; dhe ky është mendimi i medh‘hebit (fakultetit juridik) maliki, mendimi më i saktë i medh’hebit shafi‘i dhe është mendimi i përzgjedhur nga Ibn Tejmije, Esh-Shinkiti, Ibn Bazi dhe Ibn Uthejmini.

arabishtالمَطْلَب الثَّالِث: متى يكونُ الإحرامُ؟
يُستحَبُّ أن يُحْرِمَ إذا استَوَتْ به راحِلَتُه، وهذا مَذْهَبُ المالِكِيَّة، والأصَحُّ عند الشَّافِعِيَّة، وهو اختيارُ ابنِ تيميَّة، والشِّنْقيطيِّ، وابنِ باز، وابنِ عُثيمين
الأدلَّة مِنَ السُّنَّةِ:
1- عن أنسِ بنِ مالكٍ رَضِيَ اللهُ عنه قال: ((صلَّى النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم بالمدينةِ أربعًا، وبذي الحُلَيفة ركعتينِ، ثم بات حتى أصبَحَ بذي الحُلَيفة، فلمَّا رَكِبَ راحِلَتَه واستَوَتْ به أهَلَّ ))
2- عَنْ عبدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما، قال: كان رسولُ الله صلَّى الله عليه وسَلَّم يركَعُ بذي الحُلَيفة ركعتينِ، ثم إذا استَوَت به النَّاقةُ قائمةً عند مسجِدِ ذي الحُلَيفةِ، أهَلَّ بهؤلاءِ الكَلِماتِ
3- عَنْ عبدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((رأيتُ رسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم ركِبَ راحِلَتَه بذي الحُلَيفة، ثم يُهِلُّ حين تستوي به قائمةً ))
4- عن سالِمِ بنِ عبدِ اللهِ أنَّه سَمِعَ أباه، يقول: ((ما أهلَّ رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم إلَّا مِن عِنْدِ الشَّجرةِ حين قامَ به بعيرُه ))
5- عن نافعٍ قال: ((كان ابنُ عمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما إذا أراد الخروجَ إلى مَكَّةَ ادَّهَنَ بدُهْنٍ، ليس له رائحةٌ طَيِّبةٌ، ثم يأتي مسجِدَ الحُلَيفةِ، فيُصَلِّي ثم يركَبُ، وإذا استوت به راحِلَتُه قائمةً أحرَمَ، ثم قال: هكذا رأيتُ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم يفعَلُ ))
6- عَنْ عبدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((وأمَّا الإهلالُ فإنِّي لم أرَ رسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يُهِلُّ حتى تنبعِثَ به راحِلَتُه )).

Parashtresa e katërt: Thënia me zë e “ihlal-it4 (telbijes me përmendjen e llojit të ritualit: ifrad / kiran / temetu’u5“) teksa hyn në ihram
Personi që sapo hyn në ihram është e pëlqyeshme që t’i thotë me zë fjalët e telbijes të përcaktuara tek çfarë lloji rituali ka për qëllim të nis, pra ifrad, kiran, ose temetu’u (të thotë: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME ȞAXH-XHEN / ŬMRETEN UE ȞAXH-XHEN, ose ŬMRETEN FII ȞAXH-XHETIN / ŬMRETEN MUTEMET-TIĂN BIHAA ILEL ȞAXH-XH / Po të urdhërohem (përgjigjem) o Allah, duke kryer: haxhin ifrad (ihramin vetëm për haxh) / haxhin kiran (ihramin njëherazi për umre dhe haxh, ose: … për umre në haxh, pra umre si pjesë e haxhit) / haxhin temetu’u (përfitimin e lirimit nga rituali pas umres deri në nisjen e haxhit)”); dhe ky është mendimi i medh‘hebit (fakultetit juridik) hanefi dhe hanbeli, mendimi më i saktë sipas medh’hebit shafi‘i dhe është mendimi i përzgjedhur nga Ibn Tejmije, Ibn Rexhebi, Ibn Bazi dhe Komiteti i Përhershëm i Fetvave (në Arabinë Saudite).

arabisht
الرَّابِع: التلفُّظُ بالنُّسُكِ عَقِبَ الإحرامِ
يُسْتَحَبُّ أن ينطِقَ بما أحرَمَ به مِن حَجٍّ أو عُمْرَةٍ وهو مَذْهَبُ الحَنَفيَّةِ، والحَنابِلَة، واختارَه ابنُ تيميَّة وابنُ رَجَب وابنُ باز وبه أفتَتِ اللَّجْنَةُ الدَّائِمَةُ
الأدلَّة مِنَ السُّنَّةِ:
1- عن السَّائِبِ بنِ خلَّادٍ رَضِيَ اللهُ عنه، عَنِ النَّبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم قال ((أتاني جبريلُ فأمرني أن آمُرَ أصحابي أن يرفَعوا أصواتَهم بالإهلالِ وبالتَّلْبِيَة ))
2- عَنِ النَّبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم أنَّه قال: ((أتاني الليلة آتٍ مِن رَبِّي، فقال: صَلِّ في هذا الوادي المُبارَك، وقُلْ: عُمْرَةً في حَجَّةٍ ))
3- عن أنسٍ رَضِيَ اللهُ عنه قال: سمعْتُ رسولَ الله صلَّى الله عليه وسَلَّم يقول: ((لبَّيْكَ عُمْرَة وحجًّا )).

Shqyrtimi i dytë: Telbija (Thënia: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME LEB-BEJK…”)

Parashtresa e parë: Përkufizimi i telbijes
Në aspektin gjuhësor, telbija është përgjigje ndaj thirrësit (pra “t‘i përgjigjesh / urdhërohesh kujt të thërret”) dhe i referohet “qëndrimit duke treguar bindje të paluhatshme” [me kuptimin “gjithmonë gati”].
Në aspektin terminologjik (ritual islam), telbija është thënia e muhrimit (personit që ka bërë qëllimin për nisjen e haxhit / umres): “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME LEB-BEJK, LEB-BEJKE LAA SHERIIKE LEKE LEB-BEJK, IN-NEL ȞAMDE UEN-NIĂMETE LEKE UEL MULK, LAA SHERIIKE LEK / Po të urdhërohem (përgjigjem) o Allah, po të urdhërohem; po të urdhërohem e Ti je i Pashoq, po të urdhërohem; vërtet lavdërimi të takon vetëm Ty, edhe sundimi (pushteti) suprem (të takon vetëm Ty), Ti je i Pashoq.”

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّاني: سُنَنُ الإحرامِ
المبحثُ الخامِسُ: التَّلْبِيَةُ
المَطْلَب الأوَّلُ: تعريفُ التَّلْبِيَة
التَّلْبِيَة لغةً: إجابةُ المنادي، وتُطْلَقُ على الإقامَةِ على الطَّاعَةِ
التَّلْبِيَة اصطلاحًا: هي قولُ الْمُحْرِم: لبَّيْكَ اللهُمَّ لبَّيكَ، لبَّيك لا شريكَ لك لبَّيك؛ إنَّ الحمْدَ والنِّعمةَ لك والمُلْك، لا شريكَ لك.
فعَنْ عبدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما، ((أنَّ تلبيةَ رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسلَّم: لبَّيكَ اللهمَّ لبَّيكَ، لبَّيكَ لا شريكَ لك لبَّيكَ؛ إنَّ الحمدَ والنِّعمةَ لك والمُلْك، لا شريكَ لك )).

Parashtresa e dytë: Dispozita e telbijes
Telbija është sunet (veprim i pëlqyeshëm) kur jemi në ihram (kemi bërë qëllimin për nisjen e haxhit / umres); ky është mendimi i medh‘hebit (fakultetit juridik) shafi’i dhe hanbeli, si dhe mendimi i përzgjedhur nga Ibn Bazi dhe Ibn Uthejmini.

arabishtالمَطْلَبُ الثَّاني: حُكْمُ التَّلْبِيَة
التَّلْبِيَةُ سُنَّةٌ في الإحرامِ، وهذا مَذْهَبُ الشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة، واختارَه ابنُ باز، وابنُ عُثيمين
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عن سالمِ بنِ عبدِ اللهِ بنِ عُمَرَ عن أبيه رَضِيَ اللهُ عنه، قال: ((سَمِعْتُ رسولَ اللهِ صلَّى اللهِ عليه وسَلَّم يُهِلُّ مُلَبِّدًا، يقول: لبَّيك اللَّهُمَّ لبَّيْك، لبَّيْك لا شريكَ لك لبَّيْك، إنَّ الحمْدَ والنِّعمَةَ لك والمُلْك، لا شريكَ لك. لا يزيدُ على هؤلاءِ الكَلِماتِ. وإنَّ عبدَ اللهِ بنَ عُمَرَ رَضِي الله عنهما كان يقول: كان رسولُ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يركَعُ بذي الحُلَيفة ركعتينِ، ثم إذا استوت به النَّاقَةُ قائمةً عند مسجِدِ ذي الحُلَيفة، أهلَّ بهؤلاءِ الكَلِماتِ ))
2- عن عبدِ اللهِ بنِ مسعودٍ رَضِيَ اللهُ عنه أنَّه قال بجَمْعٍ: ((سمِعْتُ الذي أُنْزِلَتْ عليه سورةُ البَقَرة، ههنا يقول: لبَّيْك اللهُمَّ لبَّيْك… ))
وَجْهُ الدَّلالَة مِنَ الحديثينِ:
أنَّ هذا فِعْلُ النبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم، وهو يفيدُ الاستحبابَ
ثانيًا: لأنَّ التَّلبِيَةَ ذِكْرٌ، فلم تَجِبْ في الحَجِّ والعُمْرَةِ كسائِرِ الأذكارِ فيهما
ثالثًا: لأنَّها عبادةٌ لا يجِبُ النُّطْقُ في آخِرِها؛ فلم يجِبِ النُّطْقُ في أوَّلِها كالصَّوم.

Parashtresa e tretë: Ngritja e zërit gjatë thënies (recitimit) të telbijes
Ngritja e zërit (për burrat) gjatë thënies (recitimit) të telbijes është sunet (veprim i pëlqyeshëm); dhe ky mendim është raportuar të jetë konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, përndryshe ky është mendimi (unanim / i njëzëshëm) i të katër medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabisht
المَطْلَب الثَّالِثُ: رَفْعُ الصَّوْتِ بالتَّلبِيةِ
يُسنُّ للرجُلِ أن يرفَعَ صَوْتَه بالتَّلْبِيَة وهذا باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَةِ مِنَ الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة، وحُكِيَ الإجماعُ على ذلك
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عن السَّائِبِ بن خلَّادٍ الأنصاريِّ رَضِيَ اللهُ عنه أنَّ رسول الله صلَّى الله عليه وسَلَّم قال: ((أتاني جبريلُ صلى الله عليه وسلم فأَمَرَني أنْ آمُرَ أصحابي ومَن مَعي أن يرفَعُوا أصواتَهم بالإهلالِ، أو قال: بالتَّلْبِيَةِ؛ يريد أحدَهما ))
2- عن أبي سعيدٍ الخُدْريِّ رَضِيَ اللهُ عنه أنَّ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم قال: ((خَرَجْنا مع رسولِ الله صلَّى الله عليه وسَلَّم، نَصْرُخ بالحَجِّ صُراخًا )).

Parashtresa e katërt: Si e kryen telbijen gruaja
Gruaja nuk e ngre zërin e saj kur thotë (reciton) telbijen, por e thotë atë me zë të ulët të padëgjueshëm (për të pranishmit), në atë masë sa vetëm ajo ta dëgjojë veten e saj; dhe ky mendim është raportuar të jetë konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, përndryshe ky është mendimi i një grupi prej selefëve (dijetarëve të tre gjeneratave të para muslimane), si dhe është mendimi (unanim / i njëzëshëm) i të katër medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالمَطْلَب الرَّابِع: كيفيَّةُ تَلْبِيَةِ المرأةِ
المرأةُ لا ترفَعُ صوتَها بالتَّلْبِيَة، وإنَّما تُلَبِّي سرًّا بالقَدْرِ الذي تُسمِعُ به نَفْسَها، وذلك باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَةِ: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة، وقالت به طائفةٌ مِنَ السَّلَف، وحُكِيَ الإجماعُ على ذلك؛ وذلك لما يُخْشَى من رَفْعِ صَوْتِها مِنَ الفِتنةِ.

Parashtresa e pestë: Koha e telbijes
Pjesa e parë: Fillimi i kohë së telbijes
Telbijen është e pëlqyeshëm të fillojmë ta themi që në momentin e hyrjes në ihram (kur bëjmë qëllimin për nisjen e ritualit të haxhit / umres); dhe ky është mendimi (unanim / i njëzëshëm) i të katër medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالمَطْلَب الخامس: وقتُ التَّلْبِيَة
الفرع الأوَّل: ابتداءُ وقتِ التَّلْبِيَة
يُسْتَحَبُّ ابتداء التَّلْبِيَة مِن حينِ الإحرامِ، وذلك باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَةِ: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة
الأدلَّة مِنَ السُّنَّةِ:
1- عن سالمٍ عن أبيه عَبدِ اللهِ بنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما، قال: قال: سمِعْتُ رَسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يُهِلُّ مُلَبِّدًا، يقول: لبَّيْك اللهُمَّ، لبَّيكَ، لبَّيْك لا شريكَ لك لبَّيْك؛ إنَّ الحَمْدَ والنِّعمةَ لك والمُلْك، لا شريك لك؛ لا يزيد على هؤلاءِ الكَلِماتِ، وإنَّ عبدَ اللهِ بنَ عُمَرَرَضِيَ اللهُ عنهما كان يقول: كان رسولُ الله صلَّى الله عليه وسَلَّم يركَعُ بذي الحُلَيفةِ ركعتينِ، ثم إذا استوَتْ به النَّاقَةُ قائمةً عند مسجِدِ ذي الحُلَيفَةِ، أهَلَّ بهؤلاءِ الكلماتِ
2- عن أنسِ بنِ مالكٍ رَضِيَ اللهُ عنه قال: ((صلَّى النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم بالمدينةِ أربعًا، وبذي الحُلَيفةِ رَكعتينِ، ثمَّ بات حتى أصبَحَ بذي الحُلَيفة، فلمَّا رَكِبَ راحِلَتَه واستَوَتْ به، أهلَّ ))
3- عَنْ عبدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((رأيتُ رسولَ الله صلَّى الله عليه وسَلَّم ركِبَ راحِلَتَه بذي الحُلَيفة، ثم يُهِلُّ حين تستوي به قائمةً )).

Pjesa e dytë: Përfundimi i kohë së telbijes gjatë haxhit
Kur jemi duke kryer haxhin, telbijen e përfundojmë kur fillon hedhja e guralecëve në Xhemratu el-Akabe / Vendhedhjen e guralecëve (në vendin e veçantë) në zonën e Akabesë, në ditën e kurbanit (ditën e parë të Festës së Kurban Bajramit) dhe për këtë çështje nuk ka dallim mes një personi që po e kryen haxhin: ifrad (ihramin vetëm për haxh), kiran (ihramin njëherazi për umre dhe haxh, ashtu që personi fillon me umren dhe mbetet në ihram deri kur të nisë haxhin) dhe temetu’u (përfitimin e lirimit nga rituali pas umres deri në nisjen e haxhit, ashtu që personi fillon me umren, lirohet nga ajo dhe hyn në ihram kur të nisë haxhin); dhe ky është mendimi i një grupi prej selefëve (dijetarëve të tre gjeneratave të para muslimane), si dhe është mendimi i shumicës së medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالفرع الثَّاني: انتهاءُ وَقْتِ التَّلْبِيَةِ في الحَجِّ
تنتهي التَّلْبِيَةُ في الحَجِّ عند ابتداءِ رَمْيِ جمرَةِ العَقَبةِ يَوْمَ النَّحْرِ، ولا فَرْقَ في ذلك بين المُفْرِد، والقارِن، والمتمَتِّع، وهذا مذهَبُ جُمْهورِ الفُقَهاءِ: الحَنَفيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة، وبه قالَتْ طائِفةٌ مِنَ السَّلَفِ
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عنهما: ((أنَّ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم أردَفَ الفَضْلَ، فأخبَرَ الفَضْلَ: أنَّه لم يَزَلْ يُلَبِّي حتَّى رمى الجَمْرَةَ ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ الحديثَ نَصَّ في انتهاءِ التَّلْبِيَةِ عند رَمْيِ جَمْرَةِ العَقبَةِ، وقد جاء من روايةِ الفَضْلِ بنِ العَبَّاس رَضِيَ اللهُ عنهما، وقد كان رديفَه يومَئذٍ، وهو أعلَمُ بحالِه مِن غَيْرِه
2- عن عبدِ اللهِ بنِ سَخْبَرَة، قال: ((غدوتُ مع عبداللهِ بنِ مَسعودٍ مِن مِنًى إلى عرفاتٍ، فكان يلبِّي، قال: وكان عبداللهِ رجلًا آدَمَ له ضَفرانِ، عليه مِسحةُ أهلِ الباديةِ، فاجتمع عليه غوغاءُ مِن غَوغاءِ النَّاسِ، قالوا: يا أعرابيُّ إنَّ هذا ليس يومَ تلبيةٍ، إنَّما هو يومُ تَكبيرٍ، قال: فعند ذلك التفَتَ إليَّ، فقال: أجهِلَ النَّاسُ أم نَسُوا؟! والذي بعث محمَّدًا صلَّى الله عليه وسلَّم بالحقِّ، لقد خرجتُ مع رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسلَّمَ، فما ترَكَ التَّلبيةَ حتى رمى جَمرةَ العقبةِ، إلَّا أن يخلِطَها بتكبيرٍ أو تهليلٍ ))
ثانيًا:أنَّ التَّلْبِيَةَ للإحرامِ، فإذا رمى فقد شرَعَ في التحلُّلِ، فلا معنى للتَّلبِيَةِ.

Pjesa e tretë: Përfundimi i kohë së telbijes gjatë umres
Kur jemi duke kryer umren, telbijen e përfundojmë me fillimin e tavafit (rrotullimit rreth Qabes); dhe ky është mendimi i shumicës së juristëve muslimanë: mendimi i një grupi prej selefëve (dijetarëve të tre gjeneratave të para muslimane), si dhe është mendimi i shumicës së medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame (medh’hebit / fakultetit juridik hanefi, shafi’i dhe hanbeli).

arabishtالفرع الثَّالِث: انتهاءُ وَقْتِ التَّلْبِيَة في العُمْرَةِ
تنتهي التَّلْبِيَة في العُمْرَةِ بالشُّروعِ في الطَّوافِ، وهذا مَذْهَبُ الجُمْهورِ: الحَنَفيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة وهو قولُ طائفةٍ مِنَ السَّلَفِ وذهب إليه أكثَرُ أَهْلِ العِلْمِ
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ الآثارِ
عنِ ابنِ عباسٍ رَضِيَ اللهُ عنه قال: (يلبِّي المعتَمِرُ حتى يفتتحَ الطَّوافَ)
ثانيًا: لأنَّه شَرَع في الرُّكْنِ المقصودِ، والتَّلْبِيَةُ إنَّما تكون قبل الوصولِ إلى المقصودِ، فإذا وصل إلى المقصودِ فلا حاجةَ إلى التَّلْبِيَة، فإذا شَرَعَ في الطوافِ فإنَّه يقطَعُ التَّلْبِيَةَ ويشتَغِلُ بذِكْرِ الطَّوافِ.

Lexoni më tepër


Allahu e di më mirë. IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 2

Ju ftojmë ta shpërndani këtë postim, që të përhapet dobia e tij dhe së bashku të marrim shpërblimin e publikuesit të fjalës së mirë.

_____ IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 2

IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 2

Poshtëshënim:

  1. Shih: dorar dhe dorar.
  2. Shih: dorar, dorar dhe dorar.
  3. Shih: dorar dhe dorar.
  4. Thënia e “ihlal-it”: Në këtë rast nënkuptohet thënia e telbijes me përmendjen / përcaktimin e llojit të ritualit që synohet të kryhet (ifrad / kiran / temetu’u), pra të thuhet: “LEB-BEJKELL-LLAAHUM-ME ȞAXH-XHEN / ŬMRETEN UE ȞAXH-XHEN, ose ŬMRETEN FII ȞAXH-XHETIN / ŬMRETEN MUTEMET-TIĂN BIHAA ILEL ȞAXH-XH / Po të urdhërohem (përgjigjem) o Allah, duke kryer: haxhin ifrad (ihramin vetëm për haxh) / haxhin kiran (ihramin njëherazi për umre dhe haxh, ose: … për umre në haxh, pra umre si pjesë e haxhit) / haxhin temetu’u (përfitimin e lirimit nga rituali pas umres deri në nisjen e haxhit)”.
  5. Haxhi frad (ihrami vetëm për haxh); haxhi kiran (ihrami njëherazi për umre dhe haxh, ashtu që personi fillon me umren dhe mbetet në ihram deri kur të nisë haxhin) dhe temetu’u (përfitimi i lirimit nga rituali pas umres deri në nisjen e haxhit, ashtu që personi fillon me umren, lirohet nga ajo dhe hyn në ihram kur të nisë haxhin).
Shpërndajeni Fjalën e Mirë:
↓
Scroll to Top