JETA E VËRTETË – FETVA DHE STUDIME ISLAME

“Jeta e kësaj bote, nuk është gjë tjetër, veçse argëtim dhe lojë. Ndërsa jeta e botës tjetër, pikërisht ajo është Jeta e Vërtetë. Veç sikur ta dinin!” (Kuran, El-Ankebut: 64)

IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 1

Numri i fetvasë: 441 IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 1

Kategoria: DISPOZITA TË IȞRAMIT

109 shfletues/klikues IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 1


Pyetje: IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 1


A mund të na tregoni në mënyrë të përmbledhur rreth guslit, veshjes specifike për meshkujt dhe parfumimit, në kuadrin e suneteve (veprimeve të pëlqyeshme) që kryhen gjatë ihramit (bërjes së qëllimit për nisjen e ritualit të haxhit ose umres)?


 Përgjigjja: IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 1


Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut!  Lexoni më tepër

Në kuadrin e kryerjes së ritualeve madhështore islame të haxhit dhe të umres, juristët muslimanë kanë trajtuar se cilat janë sunetet (veprimet e pëlqyeshme) që kryhen gjatë ihramit (bërjes së qëllimit për nisjen e ritualit të haxhit / umres), ku në lidhje me guslin (larjen rituale të gjithë trupit), me hyrjen e mashkullit në ihram (nisjen e ritualit) shoqëruar me veshjen e izarit (copë si peshqir a ngjashëm që vishet nga brezi e poshtë) dhe ridau-t (copë si pelerinë), dhe në lidhje me parfumimin; janë shprehur si vijon2Lexoni më tepër

Shqyrtimi i parë: Gusli (larja rituale e gjithë trupit) para ihramit (qëllimit për nisjen e ritualit)
Parashtresa e parë: Dispozita e guslit (larjes rituale të gjithë trupit) për personin në ihram
Gusli për ihramin (pra larja rituale e gjithë trupi para / në prag të ihramit) është sunet (vepër e pëlqyeshme); dhe ky mendim është raportuar të jetë konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, përndryshe ky është mendimi (unanim / i njëzëshëm) i të katër medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّاني: سُنَنُ الإحرامِ
المبحث الأوَّل: الاغتسال
المَطْلَب الأوَّل: حُكْمُ الاغْتِسالِ للمُحْرِمِ
يُسنُّ الاغْتِسالُ للإحرامِ، وهذا باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَةِ: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَةوحُكِيَ فيه الإجماعُ
الأدلَّة مِنَ السُّنَّةِ:
1- عنْ جابِرِ بنِ عَبدِ اللهِ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((أتينا ذا الحُلَيفةِ، فولَدَت أسماءُ بِنْتُ عُمَيسٍ محمَّدَ بنَ أبي بكرٍ، فأرسَلَتْ إلى رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم: كيف أصنَعُ؟ قال: اغتَسِلي، واستَثْفِري بثوبٍ، وأَحْرِمي ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّه إذا كانت الحائِضُ أو النُّفَساءُ لا تنتَفِعُ مِن غُسْلِها في استباحَةِ العِبادَةِ كالصَّلاةِ، ومع ذلك أَمَرَها النبيُّ صلَّى الله عليه وسَلَّم بالاغتسالِ؛ فاغْتِسالُ المُحْرِم الطَّاهِرِ مِن بابِ أَوْلَى، وكان للسُّنِّيَّةِ وليس للوجوبِ؛ لأنَّ الأصْلَ هو براءَةُ الذِّمَّةِ، حتى يَثْبُتَ الوُجوبُ بأمرٍ لا مَدْفَع فيه
2- عَنِ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((من السُّنَّةِ أن يغتسِلَ عند إحرامِه وعند مَدخَلِ مَكَّةَ )).

Parashtresa e dytë: Dispozita për guslin (larjen rituale të gjithë trupit) sa i përket gruas me menstruacione apo lehone
Është sunet (e pëlqyeshme) që gratë me menstruacione dhe gratë lehone (me hemorragjinë pas lindjes) të kryejnë guslin e ihramit; dhe ky është mendimi (unanim / i njëzëshëm) i të katër medh’hebeve (fakulteteve / shkollave juridike kryesore) islame: medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, maliki, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالمَطْلَب الثَّاني: حُكْمُ اغْتِسالِ الحائِضِ والنُّفَساءِ
يُسنُّ للحائِضِ والنُّفَساءِ الغُسْلُ للإحرامِ، وهذا باتِّفاقِ المَذاهِبِ الفِقْهِيَّةِ الأربَعَة: الحَنَفيَّة، والمالِكِيَّة، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
عن جابرِ بنِ عبدِ اللهِ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((… فخَرَجْنا معه، حتى أتَيْنا ذا الحُلَيفةِ، فولَدَت أسماءُ بِنْتُ عُمَيسٍ مُحمَّدَ بنَ أبي بكرٍ، فأرسَلَتْ إلى رسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم: كيف أصنَعُ؟ قال: اغتَسِلي، واستَثْفِري بثوبٍ، وأَحْرِمي ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ قَوْلَه: ((اغتسلي)) أمرٌ لها بأن تغتَسِلَ مع أنَّها نُفَساءُ لا تَسْتَبيحُ باغتِسالِها هذا الصَّلاةَ، ولا غَيْرَها مِمَّا تُشتَرَطُ له الطَّهارةُ
ثانيًا: أنَّه غُسلٌ يُراد به النُّسُكُ؛ فاستوى فيه الحائِضُ والطَّاهِرَة
ثالثًا: لأنَّ المقصودَ مِن غُسْلِ الإحرامِ: التنظيفُ، وهما أجدَرُ بذلك.

Parashtresa e tretë: Përdorimi i lëndës ngjitëse për kokën (flokët)4
Personi që hyn në ihram (bën qëllimin për nisjen e ritualit të haxhit / umres), pasi të kryejë guslin e ihramit (larjen rituale të gjithë trupit, që bëhet para / në prag të ihramit), është e pëlqyeshme që të përdorë lëndë ngjitëse për kokën (flokët e tij); dhe ky mendim është raportuar të jetë konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, përndryshe ky është mendimi i medh’hebit (fakultetit juridik) shafi’i, një nga mendimet e medh’hebit hanefi dhe një nga mendimet e medh’hebit maliki.

arabishtالمَطْلَب الثَّالِث: استحبابُ تَلبيدِ الرَّأْسِ
يُستحَبُّ للمُحْرِمِ بعد غُسْلِ الإحرامِ أن يُلَبِّدَرأسَه، وهذا مَذْهَبُ الشَّافِعِيَّة، وقولٌ للحَنَفيَّة، وقولٌ للمالِكِيَّة، وحُكِيَ فيه الإجماعُ
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عَنِ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما، قال: ((سمِعْتُ رسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم يُهِلُّ مُلَبِّدًا ))
وَجْهُ الدَّلالَةِ:
أنَّ إهلالَ رَسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم مُلَبِّدًا؛ دَلَّ على استحبابِ تَلبيدِ الرَّأْسِ قبل الإحرامِ
2- وعن حَفْصَةَ رَضِيَ اللهُ عنها: ((أنَّ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم أمَرَ أزواجَه أن يَحْلِلْنَ عامَ حَجَّةِ الوداعِ، قالت حفصة: فقُلْتُ: ما يمنَعُك أن تُحِلَّ؟ فقال: إنِّي لبَّدْتُ رأسي، وقَلَّدْتُ هَدْيِي، فلا أُحِلُّ حتى أنحَرَ هَدْيِي ))
فيه دليلٌ على استحبابِ تلبيدِ شَعْرِ الرأسِ عند الإِحرامِ
3- عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عنهما أنَّ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم قال في المُحْرِمِ الذي خَرَّ مِن بَعيرِه مَيِّتًا: ((اغْسِلوه بماءِ سِدْرٍ، وكفِّنُوه في ثَوْبَيْه، ولا تُمِسُّوه بطِيبٍ، ولا تُخَمِّرُوا رأْسَه؛ فإنَّه يُبْعَثُ يومَ القيامَةِ مُلَبِّدًا ))
ثانيًا: أنَّ ذلك أرفَقُ به؛ لِكَوْنه يُسَكِّنُ شَعْرَه، ويَجْمَعُه، فلا يتولَّدُ فيه القَمْلُ، ولا يتخَلَّلُه الغُبارُ، ولا يتشَعَّثُ، ولا ينتَفِشُ في مدَّةِ الإحرامِ.

Shqyrtimi i dytë: Dispozita e veshjes së mashkullit që hyn në ihram (nisjen e ritualit) në përgjithësi dhe veshjes së izarit (copë nga brezi e poshtë) dhe ridau-t (copë si pelerinë) në veçanti
Parashtresa e parë: Dispozita e veshjes në përgjithësi lidhur me mashkullin që hyn në ihram
Mashkullit që hyn në ihram (që bën qëllimin për nisjen e ritualit të haxhit / umres) i ndalohet veshja e rrobave që janë të qepura / prera pas trupit (që i rrinë / fiksohen përreth gjymtyrës së trupit, si p.sh.: këmisha, pantallonat, palltoja, shamia e kokës, çorapet, këpucët e ngjashëm, dhe kjo dispozitë vlen po kështu edhe për mashkullin para pubertetit)5; dhe ky është një mendim konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, që është përcjellë nga Ibn Kudameh6.

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّاني: سُنَنُ الإحرامِ
المبحث الثَّاني: إحرامُ الرَّجُلِ في إزارٍ ورِداءٍ
فإن المحرم الذكر يمنع من ليس ما كان من الثياب مخيطا مفصلا على البدن، قال ابن عبد البر: لا يجوز لبس شيء من المخيط عند جميع أهل العلم، وأجمعوا على أن المراد بهذا الذكور دون الإناث. انتهى من المغني لابن قدامة.

Parashtresa e dytë: Hyrja e mashkullit në ihram (bërjen e qëllimit për nisjen e ritualit) shoqërohet me veshjen e izarit (copë që vishet nga brezi e poshtë) dhe ridau-t (copë që hidhet përsipër trupit si pelerinë)
Për burrat (meshkujt) është e pëlqyeshme veshja e izar-it (një copë peshqiri a ngjashëm që vishet nga brezi e poshtë në formë fundi) dhe ridau-t (një copë peshqiri a ngjashëm që hidhet sipër trupit si mantel / pelerinë); dhe ky është një mendim konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, që është përcjellë nga En-Neueui dhe Ibn Tejmije.

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّاني: سُنَنُ الإحرامِ
المبحث الثَّاني: إحرامُ الرَّجُلِ في إزارٍ ورِداءٍ
يُستحَبُّ للرجُلِ أن يُحْرِمَ في إزارٍ ورداءٍ
الدليلُ مِنَ الإجماعِ:
نقلَ الإجماعَ على ذلك النَّوَوِيُّ، وابنُ تيميَّة.

Parashtresa e tretë: Nëse mashkulli në ihram nuk gjen izar apo nallane (sheshje / pantofla)
Nëse mashkulli në ihram nuk gjen izar (copë që vishet nga brezi e poshtë), ai mund të veshë pantallona, ​​e nëse nuk gjen nallane / pantofla, mund të veshë çorape meshini (lëkure) a ngjashëm7; dhe ky është një mendim konsensual (i njëzëshëm) ndër juristët muslimanë, që është përcjellë nga Ibn el-Mundhiri dhe Ibn Kudamah.

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّاني: سُنَنُ الإحرامِ
المبحث الثَّاني: إحرامُ الرَّجُلِ في إزارٍ ورِداءٍ
مَسْألةٌ: إذا لم يجِدِ المُحْرِمُ إزارًا أو لم يَجِدْ نَعْلًا
إنْ لم يَجِدِ الْمُحْرِمُ إزارًا، لَبِسَ السَّراويلَ، وإن لم يجِدْ نَعْلينِ، لَبِسَ الخُفَّينِ.
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((سمعْتُ النبيَّ صلَّى الله عليه وسَلَّم يخطُبُ بعرفاتٍ: من لم يَجِدْ النَعْلَينِ فلْيَلْبَسِ الخفَّينِ، ومن لم يَجِدْ إزارًا فلْيَلْبَسْ سراويلَ ))
2- عَنْ عبدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما: ((سأل رجل رسولَ الله صلَّى الله عليه وسَلَّم، فقال: ما يَلبَسُ الْمُحْرِمُ؟ فقال: لا يَلْبَسِ القميصَ، ولا السَّراويلَ، ولا البُرْنُسَ، ولا ثوبًا مَسَّه الزَّعفرانُ، ولا وَرْسٌ، فمَن لم يجِدِ النَّعْلينِ فلْيَلْبَسِ الخُفَّينِ ))
3- عن جابرٍ رَضِيَ اللهُ عنهما قال: ((مَن لم يجِدْ نَعْلينِ فلْيَلْبَس خُفَّينِ، ومَن لم يجِدْ إزارًا فلْيَلْبَسْ سَراويلَ ))
ثانيًا: مِنَ الإجماعِ
نقلَ الإجماعَ على ذلك ابنُ المُنْذِر، وابنُ قُدامة

Shqyrtimi i tretë: Parfumimi
Parashtresa e parë: Dispozita e parfumimit para hyrjes në ihram
Është sunet (veprim i pëlqyeshëm) që para se të hyhet në ihram të vendoset parfum në trup – jo në rroba, – pra ta bëjmë këtë teksa përgatitemi për të (ihramin) dhe nuk ka problem pse gjurma e parfumit do të mbetet edhe pas hyrjes në ihram; dhe ky është mendimi i shumicës së juristëve muslimanë: një grupi prej selefëve (dijetarëve të tre gjeneratave të para muslimane), si dhe mendimi i medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi, shafi’i dhe hanbeli.

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّاني: سُنَنُ الإحرامِ
المبحث الثَّالِث: التَّطَيُّبُ
المَطْلَب الأوَّل: حُكْمُ الطِّيبِ قَبْلَ الإحرامِ
يُسَنُّ التطَيُّبُ في البَدَنِ- لا في الثِّيابِ- قبل الدُّخولِ في الإحرامِ؛ استعدادًا له، ولو بَقِيَ أَثَرُه بعدَ الإحرامِ، وهو مَذْهَبُ الجُمْهورِ: الحَنَفيَّةِ، والشَّافِعِيَّة، والحَنابِلَة، وبه قالَتْ طائِفةٌ مِنَ السَّلَفِ
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
1- عن عائشةَ رَضِيَ اللهُ عنها قالت: ((كنتُ أطَيِّبُ رسولَ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم لإحرامِه قبل أن يُحْرِمَ، ولِحِلِّه قبل أن يَطوفَ بالبَيْتِ ))
2- عن عائشةَ رَضِيَ اللهُ عنها قالت: ((كأنِّي أنظُرُ إلى وَبيصِ الطِّيبِ في مفارِقِ رَسولِ اللهِ صلَّى الله عليه وسَلَّم وهو مُحْرِمٌ ))
3- عن عائشةَ رَضِيَ اللهُ عنها قالت: ((كنا نخرج مع النبي صلى الله عليه وسلم إلى مكة فنضمد جباهنا بالسك المطيب عند الإحرام، فإذا عرقت إحدانا سال على وجهها فيراه النبي صلى الله عليه وسلم فلا ينهاها ))
ثانيًا: أنَّ الطِّيبَ معنًى يرادُ للاستدامَةِ؛ فلم يمنَعِ الإحرامُ مِنِ استدامَتِه؛ كالنِّكاحِ
ثالثًا: أنَّ المقصودَ مِنِ اسْتِنانِه حصولُ الارتفاقِ به حالةَ المنْعِ منه كالسَّحورِ للصَّوْمِ

Parashtresa e dytë: Parfumimi i rrobave të ihramit
Është e ndaluar për personin në ihram të parfumojë rrobat e tij të ihramit para dhe pas ihramit; dhe ky është mendimi i medh’hebit (fakultetit juridik) hanefi dhe maliki, një mendim i medh’hebit shafi’i, një mendim i medh’hebit hanbeli, si dhe përzgjedhja e El-Axhurijut, Ibn Bazit dhe Ibn Uthejminit.

arabishtالباب الرَّابِع: الإِحْرامُ
الفصل الثَّاني: سُنَنُ الإحرامِ
المبحث الثَّالِث: التَّطَيُّبُ
المَطْلَب الثَّاني: التطيُّبُ في ثَوْبِ الإحرامِ
يُمنَعُ الْمُحْرِمُ مِن تطييبِ ثيابِ إحرامِه قبل الإحرامِ وبَعدَه، وهو مَذْهَبُ الحَنَفيَّةِ، والمالِكِيَّة، وقولٌ للشافِعِيَّة، وقولٌ للحَنابِلَةِ، اختاره الآجريُّ، واختارَه ابنُ باز، وابنُ عُثيمين
الأدلَّة:
أوَّلًا: مِنَ السُّنَّةِ
عَنِ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللهُ عنهما، عَنِ النَّبيِّ صلَّى الله عليه وسَلَّم أنَّه قال في المُحْرِم: ((لا يَلْبَسْ ثوبًا مَسَّه وَرْسٌ ولا زَعْفران ))
ثانيًا:أنَّ الطِّيبَ يبقى في الثَّوبِ ولا يُستَهْلَك بخلافِ البَدَنِ، فلا يُقاسُ عليه

Lexoni më tepër


 

Allahu e di më mirë. IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 1

Ju ftojmë ta shpërndani këtë postim, që të përhapet dobia e tij dhe së bashku të marrim shpërblimin e publikuesit të fjalës së mirë.

_____ IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 1

IHRAMI-NISJA E HAXHIT-UMRES-TË PËLQYERAT 1

Poshtëshënim:

  1. Shih: dorar dhe dorar.
  2. Shih: dorar, dorar, dorar dhe dorar.
  3. Shih: dorar dhe dorar.
  4. Në këtë kontekst hyjnë edhe mjalti a lëndë të ngjashme të përbëra nga substanca të lejuara (hallall), që u vendos flokëve të tij personi që hyn në ihram, me qëllim që t’i mbajë flokët të mbledhura / të mos i shpërndahen apo edhe për dobi të tjera; pastaj kur nevojitet abdesi në këtë situatë / gjendje, mjafton që dora e lagur të kalohet sipër kësaj lënde ngjitëse…; shih islamqa.
  5. Mendimi i saktë i juristëve muslimanë është se veshja e mbathjeve është gjithashtu e ndaluar për mashkullin në ihram; ndërkaq shumica e juristëve muslimanë janë të mendimit se të ndaluara që të vishen nga mashkulli në ihram janë edhe sandalet; shih: islamweb, islamqa dhe islamweb.
  6. Shih: islamweb, islamweb dhe islamqa.
  7. Mendimi më i fuqishëm është se kush vesh pantallona nga zori (i detyruar) nuk e ka për detyrë të shpaguajë dhe se kush vesh çorape lëkure nga zori nuk e ka për detyrë t’i presë ato tek zona e nyjës / thembrës dhe as të shpaguajë për veshjen e tyre; shih: shamela.
Shpërndajeni Fjalën e Mirë:
↓
Scroll to Top