EXTENSIONI ME FLOKË NJERIU-DISPOZITA

Numri i fetvasë: 299 EXTENSIONI ME FLOKË NJERIU-DISPOZITA

Kategoria: DISPOZITAT E STOLISJES

761 shfletues/klikues EXTENSIONI ME FLOKË NJERIU-DISPOZITA


 Pyetje: EXTENSIONI ME FLOKË NJERIU-DISPOZITA


A lejohet zgjatimi i flokëve (i njohur si extension) që bëhet me flokë origjinal të njeriut?


 Përgjigjja: EXTENSIONI ME FLOKË NJERIU-DISPOZITA


Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut!

Së pari: Transmetimet profetike bazë mbi extension-in (zgjatimin) e flokëve

Transmetimi i parë: “Allahu e ka mallkuar [përzënë nga mëshira dhe mirësia e Tij] kë lidh flokët [i bën extension apo zgjatje të flokut me flok dikujt tjetër] dhe kë urdhëron t’i lidhen (zgjaten) flokët; si dhe kë bën tatuazh [i bën tatuazh dikujt tjetër] dhe kë urdhëron t’i bëhet tatuazh.”1

Transmetimi i dytë: “Profeti (Paqja qoftë mbi të!) e ka quajtur mashtrim atë, pra lidhjen e flokut (zgjatjen) me flok tjetër.”2Lexoni më tepër

Në transmetimet profetike të këtij kapitulli, bëhet fjalë kryesisht për ndalimin e lidhjes (zgjatimit / shtimit / ngjitjes) së flokëve të gruas me flokë të tjerë (gjë që vlen për më tepër edhe për burrat4).

Së dyti: Zgjatimi (extensioni) me flokë njerëzorë5:

a. Dispozita e zgjatimit (extension-it) me flokë njerëzorë

Thuajse të gjithë juristët muslimanë (përfshirë mendimet korrekte të katër medh’hebeve) e konsiderojnë haram6 (mëkat të madh të ndëshkueshëm) lidhjen (zgjatimin) e flokut të gruas me flokë njerëzorë (sidoqoftë: flokë gruaje, burri, mahremi me të cilin ndalohet përjetësisht martesa, të bashkëshortit etj.), qoftë gruaja e martuar ose jo, me ose pa lejen e bashkëshortit.Lexoni më tepër

b. Arsyeja e ndalimit të zgjatimit (extension-it) me flokë njerëzorë

Dy arsyet kryesore të ndalimit të zgjatimit (extension-it) me flokë njerëzorë janë:

Arsyeja e parë: Manipulohet dhe pështjellohet krijimi natyral që ka bërë Allahu;

Arsyeja e dytë: Me këtë veprim bihet në ndalesën e shfrytëzimit (përdorimit për përfitime të ndryshme) të elementëve të trupit njerëzor (ku përfshihet edhe floku i njerut), teksa urdhri hyjnor është që krijesa njerëzore të nderohet dhe mos cenohet (gjë që obligon ndalimin e shfrytëzimit apo përdorimit për përfitime të ndryshme të diç prej pjesëve të tij).Lexoni më tepër

Së treti: Mbjellja dhe ngjitja e flokëve

a. Lejohet pa problem mbjellja e flokëve

Mbjellja e flokëve, në një formë të tillë që pas operimit floku të mbijë në skalp dhe të zgjatet vetë, lejohet pa problem, pasi hyn tek lëmi i largimit të së metës dhe kthimit të çështjes në trajtën natyrale në të cilën e krijoi Allahu i Madhëruar.

b. Ndalohet ngjitja e flokëve në skalp (lëkurën e kokës ku mbijnë flokët)

Ngjitja e flokëve në skalp është e ndaluar: (së pari) për shkak të konsiderimit të tyre në kontekstin e shtimit (extension-it) të flokëve njerëzorë (bazuar në mendimin e juristëve ndalues) dhe (së dyti) për faktin tjetër se vendosja e flokëve me ngjitje në skalp, pengon arritjen e ujit në skalp dhe siç dihet kjo gjë e bën guslin (larjen e madhe rituale) të pavlefshëm.

Allahu e di më mirë. EXTENSIONI ME FLOKË NJERIU-DISPOZITA

Ju ftojmë ta shpërndani këtë postim, që të përhapet dobia e tij dhe së bashku të marrim shpërblimin e publikuesit të fjalës së mirë.

_____ EXTENSIONI ME FLOKË NJERIU-DISPOZITA

EXTENSIONI ME FLOKË NJERIU-DISPOZITA

  1. El-Bukhari 5937 dhe Muslimi 2122.
  2. El-Bukhari 5938 dhe Muslimi 2127.
  3. Muslimi 2126.
  4. Shih: islamweb.
  5. Shih: islamqa, islamweb, islamweb, islamqa, islamweb, islamic-fatwa dhe islammessage.
  6. Haram: Veprim lënia e të cilit shpërblehet fetarisht dhe kryerja e tij ndëshkohet.
  7. Shih: islamqa dhe islamweb.
  8. Shih: islamweb, islamweb dhe islamweb.
  9. Leshëra (qime) të ndyra (NEXHIS / të papastra): Leshëra (qime) ritualisht të ndyra (NEXHIS / të papastra) konsiderohen ato që përftohen nga kafshë që juristët muslimanë i kanë konsideruar ritualisht të ndyra (NEXHIS / të papastra), si p.sh. qeni (sipas një mendimi të juristëve muslimanë), derri (sipas shumicës së juristëve muslimanë, përfshirë medh’ebin hanefi) etj.
DISPOZITA TË MUAJVE TË SHENJTË
 

Lini Një Koment

Your email address will not be published.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.