THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU

Numri i fetvasë: 244 THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU

Kategoria: PËRMENDJET E ÇËSHTJEVE QË NDESHIM

5 759 shfletues/klikues THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU


 Pyetje: THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU


A thuhet “ȞASBIJ ALL-LLAAHU UE NIĂMEL UEKIIL” apo “ȞASBUN ALL-LLAAHU UE NIĂMEL UEKIIL” dhe cila është vlera e kësaj thënie?


Përgjigjja: THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU


Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut!

Kuptimi i kësaj përmendje1 është: “Na mjafton Allahu e Ai është Përkujdesësi më i mirë të Cilit i autorizohet/lihet në dorë çështja dhe tek i Cili mbështetet personi në lidhje me çështjen e vet.”2

Trajta qëndrore e saj është ajo e shumësit “ȞASBUN ALL-LLAAHU UE NIĂMEL UEKIIL / Neve na mjafton Allahu, Ai është Mbrojtës i mrekullueshëm!”, por mund të thuhet pa problem edhe në trajtën e njëjësit “ȞASBIJ ALL-LLAAHU UE NIĂMEL UEKIIL / Mua më mjafton Allahu, Ai është Mbrojtës i mrekullueshëm!”…

Këtë përmendje muslimani e bën kur përballet me fatkeqësi a sprova të rënda ose i sjell ndërmend ato (si: armiqtë që duan ta vrasin apo kur sjell ndërmend Kijametin); ose e thotë atë si mbështetje tek Allahu dhe strehim tek mbrojtja e Tij kur ballafaqohet me një padrejtësi që i bëhet nga dikush, qoftë ky i fundit musliman apo jomusliman; ose kur preket nga brengosja, trembja dhe frika…

Kjo thënie është përgjigjja që Profeti (Paqja  qoftë  mbi të!) iu dha shokëve të tij (Allahu qoftë i kënaqur me ata!) kur ata e pyetën: “Si të themi?”, pasi ai (Paqja qoftë mbi të!) kishte thënë: “Si të kënaqem [në jetë] kur i ngarkuari me bririn [e Kiametit, engjëlli Israfil] e ka marrë bririn në gojë, ka rrudhur ballin e tij dhe e ka bërë veshin pipëz në pritje që të urdhërohet [për t’i fryrë e t’i fryjë]?!3

Po këtë thënie, Ibën Abasi (Allahu qoftë i kënaqur me të!) transmeton se, e ka thënë Ibrahimi (Paqja qoftë mbi të!) kur e hodhën në zjarr dhe Muhamedi (Paqja qoftë mbi të!) kur hipokritët thanë: “Shumë njerëz po mblidhen kundër jush, prandaj frikësohuni (frikësojuni atyre)!”4Lexoni më tepër

Allahu e di më mirë. THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU

Ju ftojmë ta shpërndani këtë postim, që të përhapet dobia e tij dhe së bashku të marrim shpërblimin e publikuesit të fjalës së mirë.

_____ THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU

THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU

 1. Shih: islamweb dhe islamqa.
 2.   Referohu tek Sahihu El-Bukhari 4563, të interpretuar nga Mustafa El-Baga.
 3. Referohu në Musnedu Ahmed-Er Risale 19345, Shuajb Arnauti thotë se ky hadith është i gradës “sahih/i vërtetë”; Sunenu Et-Tirmidhi 3243 – teksti i takon atij – Beshar Auad Marufi thotë se ky hadith është i gradës “hasen/i besueshëm”, ndërsa Albani thotë se hadithi është i gradës “sahih/i vërtetë”; etj.
 4. Kuran: Al Imran, ajeti: 173 dhe Sahihu El-Bukhari 4563.
 5. Al-Imran: 173-174.
Shpërndajeni Fjalën e Mirë:

5 comments on “THËNIA ȞASBIJ-MË MJAFTON ALL-LLAHU

 1. Sela

  Allahu te bekofte Hoxhe Altin! Me ke ardhur shuum ne ndihme me gjitha pyetjet qe te kam bere pothuajse cdo dite! Pergjigjet tuaja bollshem efikase. Ju uroj shendet…Allahu ju ruajt familjarisht. Gjendshemeria e njerzve ne nevoje nga ju si Hoxhe eshte maksimale, korrekte, e gjendshme dhe ne kohe rekord! Jam e lumtur qe egzistojne njerez si ju!

  • Sela

   Me falni per gabimet ortografike! Kam nje celular …pak sa i veshtire per tu perdorur. Ku kam dashur te them “Gjendshmeria”

   • Altin Torba

    Allahu ju shperblefte per fjalet e mira. Allahu na perdoret per hajer!

    • Sela

     Amin in shaAllah Hoxhe Altin! Allahu te dhente sukses dhe dije te bollshme!
     Allahu te ruajte.

   • Altin Torba

    Allahu ju shperblefte dhe thellofte njohurite fetare islame!

Lini Një Koment

Your email address will not be published.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.