GABIMI NË NAMAZ NË SUREN PAS EL-FATIHASË

Numri i fetvasë: 157 GABIMI NË NAMAZ NË SUREN PAS EL-FATIHASË

Kategoria: LEXIMI I FATIHASË DHE NJË SUREJE PAS SAJ

2 995 shfletues/klikues GABIMI NË NAMAZ NË SUREN PAS EL-FATIHASË


 Pyetje: GABIMI NË NAMAZ NË SUREN PAS EL-FATIHASË


Nëse të ndodh që në namaz të gabosh në suren që thuhet pas El-Fatihasë, a prishet namazi, apo duhet bërë sehvi sexhde (sexhde hutie/gabimi)?


 Përgjigjja: GABIMI NË NAMAZ NË SUREN PAS EL-FATIHASË


Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut!

Mendimi i shumicës së juristëve muslimanë (medh’hebit hanbeli, shafi’i dhe mendimi parësor/superior në medh’hebin maliki), i cili përbën mendimin më të saktë, është se gabimi pa dashje në namaz, në leximin e Kuranit veç El-Fatiha-së, edhe nëse përbën ndryshim të kuptimit të tekstit kuranor, nuk e prish namazin dhe nuk angazhon përsëritjen e tij, qoftë kur falësi është falur individualisht dhe qoftë kur ai është falur imam apo xhemat.

Po kështu mendimi më parësor është se për një gabim të tillë nuk është e nevojshme të bëhet sehvi sexhde (sexhde hutie/gabimi), qoftë nëse ky gabim rregullohet dhe qoftë nëse nuk rregullohet atypëraty, pasi sipas mendimit të shumicës së dijetarëve (i cili është edhe mendimi më parësor) leximi i sures pas El-Fatihasë në namaz është mustehab1 (i pëlqyeshëm) dhe nuk është i detyrueshëm, prandaj lënia e tij (leximit veç El-Fatihasë) në namaz, me ose pa dashje, nuk e prish namazin.

Ndërsa nëse një gabim i tillë (që e ndryshon kuptimin e tekstit kuranor jashtë kontekstit kuranor, sidomos kur ky ndryshim është i pahijshëm), bëhet me vetëdije dhe me dashje, ai e prish namazin.2

Allahu e di më mirë.

Ju ftojmë ta shpërndani këtë postim, që të përhapet dobia e tij dhe së bashku të marrim shpërblimin e publikuesit të fjalës së mirë.

_____ GABIMI NË NAMAZ NË SUREN PAS EL-FATIHASË

GABIMI NË NAMAZ NË SUREN PAS EL-FATIHASË

  1. Mustehab: Veprim i pëlqyeshëm, kryerja e të cilit shpërblehet dhe lënia e tij nuk ndëshkohet.
  2. Shih: islamweb, islamweb, islamweb dhe islamweb.
Shpërndajeni Fjalën e Mirë:

Lini Një Koment

Your email address will not be published.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.