DATA AGJËRIMESH VULLNETARE 2019-2020

Numri i fetvasë: 319 DATA AGJËRIMESH VULLNETARE 2019-2020

Kategoria: AGJËRIMI VULLNETAR

3 218 shfletues/klikues DATA AGJËRIMESH VULLNETARE 2019-2020


 Pyetje: DATA AGJËRIMESH VULLNETARE 2019-2020


A mund të na tregoni se cilat janë agjërimet kryesore vullnetare që mund të bëjë muslimani gjatë vitit 2019-2020?


 Përgjigjja: DATA AGJËRIMESH VULLNETARE 2019-2020


Falënderimi absolut i takon Allahut! Mëshira, lavdërimi edhe paqja qofshin mbi të Dërguarin e Allahut!

Fillimisht do donim të sqaronim se datat e sigurta të kalendarit hixhri (hënor sipas islamit) varen tek shikimi i hënës së re të muajit të ri hënor, bazuar në faktin se shumica thuajse konsensuale e juristëve muslimanë – madje janë të shumtë dijetarët që përmendin se në këtë çështje ka ixhma1 (konsensus) të juristëve muslimanë2 – janë të mendimit se fillimi i muajit hënor realizohet kategorikisht kur pas perëndimit të diellit të ditës së 29-të të muajit ekzistues hënor, shikohet me sy të lirë hëna e re (e muajit të ri) nga së paku dy dëshmitarë të drejtë (dëshmitarë të besueshëm, të cilët nuk bëjnë mëkate madhore), teksa shikimi i hënës së re të Ramazanit, sipas mendimit më parësor, mjafton të jetë parë nga një dëshmitar i drejtë.Lexoni më tepër

Kurse më tej, në përgjigje të pyetjes së parashtruar, po paraqesim në vijim datat e përafërta të këtyre agjërimeve vullnetare, të konvertuara sipas Kalendarit Gregorian 2019-2020 (referuar në linkun “Kalendari Hixhri 1441”), si vijon:

1. Agjërimi (tërësisht ose pjesërisht) i muajve të shenjtë: Dhul Ki’ade (22 qershor – 21 korrik 2020), Dhul Hixhe (22 korrik – 19 gusht 2020), Muharrem (20 gusht – 29 shtator 2020) dhe Rexheb (25 shkurt – 24 mars 2020);

2. Agjërimi i (krejt, shumicës ose gjysmës së parë prej) muajit Shaban (25 mars – 23 prill 2020);

3. Agjërimi i tre ditëve (13-tës, 14-tës dhe 15-tës3) të çdo muaji hënor, ose tre ditëve të tjera veç këtyre;

4. Agjërimi i Profetit Daud (Paqja qoftë mbi të!), që agjëronte një ditë po dhe një ditë jo (qoftë edhe për një periudhë kohore të shkurtër, por më e mira është që ky agjërim të bëhet në vazhdimësi sa të jetë e mundur);

5. Agjërimi çdo të hënë dhe të enjte të javës;

6. Agjërimi gjashtë ditë prej muajit Sheual pas agjërimit të Ramazanit (pra nga 2 – 29 Sheual / 25 maj – 21 qershor 2020, të agjërohen gjashtë ditë)

7. Agjërimi i dhejtëditëshit të Dhul Hixhes (1 – 9 Dhul Hixhe / 22 korrik – 30 gusht 2020);

8. Agjërimi i Ashurasë (10 Muharrem / 9 shtator 2020) dhe ditës para saj (9 Muharrem / 8 shtator 2020).

– Ndërsa mbi njohuritë e përgjithshme rreth këtyre datave, mund të referoheni në linkun: AGJËRIMI JO I DETYRUESHËM- AGJËRIMI VULLNETAR.

Allahu e di më mirë. DATA AGJËRIMESH VULLNETARE 2019-2020

Ju ftojmë ta shpërndani këtë postim, që të përhapet dobia e tij dhe së bashku të marrim shpërblimin e publikuesit të fjalës së mirë.

_____ DATA AGJËRIMESH VULLNETARE 2019-2020

DATA AGJËRIMESH VULLNETARE 2019-2020

  1. Ixhma: Mendimi konsensual (i njëzëshëm) që kanë dhënë juristët përsiatës muslimanë, pasi ka ndërruar jetë Profeti Muhamed (Paqja qoftë mbi të!), në një epokë, për një prej çështjeve juridike islame.
  2. Shih: islamweb dhe islamweb.
  3. Për datat konkrete sipas kalendarit gregorian referohuni në linkun “Kalendari Hixhri 1441”.
Shpërndajeni Fjalën e Mirë:

Lini Një Koment

Your email address will not be published.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.