POEZI DHE PROZË ISLAME

Ç’GJENDET MBI DHÉ ËSHTË VETËM DHÉ

Ç’GJENDET MBI DHÉ ËSHTË VETËM DHÉ

Eh, veç Ti o Zoti im të më shihje ëmbël,

Pa jeta tejet e hidhur le të jetë,

Eh, veç Ti me mua të kënaqeshe,

Pa njerëzia e pakënaqur le të mbesë,

Eh, sikur sa mes meje dhe Teje të gjallohej,

Pa sa mes meje e krijesave le të rrënohej,

Eh, veç dashurinë Tënde ta bëja realitet,

E paskëtaj çdo gjë do qe e lehtë.

Besoje ose jo, por e vërteta qëndron, se:

Lexoni më tepër
 

SHKALLË BËRA SHPRESËN TIME

SHKALLË BËRA SHPRESËN TIME

Allahut për çdo çështje madhore,

Frikën dhe shpresën t’ia kesh,

Mos iu bind vetes së çoroditur,

Se do pikëllohesh, kur vonë do jesh.

Mes frikës prej Tij e shpresës tek Ai,

Në jetë të jetëve të qëndrosh,

Nëse me zemër, fjalë e vepra musliman je,

Përgëzohu, Faljen e Allahut për hise ke.

Kur zemra fort mu ngurtësua,

Dhe në vizionet e mia u çorodita,

Lexoni më tepër
 

ILUZIONI

ILUZIONI

Jeto, sa ta ha mendja, shëndoshë e mirë,

Nën hijen e pallateve të lartuar,

Duke të ardhur pandarë, mëngjes e mbrëmje,

Gjithësa është për t’u dëshiruar,

Por, kur shpirti të gërgërojë ndër fyt,

Me një rënkim që nga thellësia e kraharorit ofshon,

Aty i bindur e kupton,

Se nuk qe veçse në një iluzion.

Përpiloi: Altin Torba

Inspiruar nga versione simotra në arabisht (me ndërhyrje).

Lexoni më tepër
 

DIALOGU ME VARREZAT

DIALOGU ME VARREZAT

Erdha tek varrezat e u bëra zë:

Dua, të më rrëfeni për banorët tuaj,

Ku janë të ngriturit në pozitë?,

Po ata që qenë të nënshtresuar?

M’u përgjigjën: “Të gjithë mbaruan,

S’ka as kush lajmëron,

Të gjithë kanë vdekur, as lajmi s’rron.”

O ti që pyet për njerëz që shkuan,

Në ç ‘shkoi a s’ka për ty përfitim?

Ikin e shkojnë banorët e tokës,

E të mirat e dheut pësojnë asgjësim.”

Lexoni më tepër
 

ÇUDI ME MUA

ÇUDI ME MUA

O Allah! Sa çudi me mua?!

Ditën kur me pahir lë fëmijët e mi për të shkuar,

Atje ku s’ka mbetur pa shkuar asnjë njeri.

Në të botës tjetër ligjësi.

Sa çudi me mua, vërtet, sa çudi?!

Lë familjen time, shtëpinë, pasurinë,

Prindërit e mi. E, teksa më varrosin

Më thonë: “Gjithmonë me ne je ti.”

Po në fakt, a është braktisur ndokush,

Në një vend të largët, më larg se ky i imi?!

Përpiloi: Altin Torba

Inspiruar nga versione simotra në arabisht (me ndërhyrje).

Lexoni më tepër